Scriitorul Viet Thanh Nguyen, autorul romanului ‘Simpatizantul’, distins în 2016 cu Premiul Pulitzer pentru ficţiune, se întâlneşte cu cititorii săi, pe 6 iulie, la Bucureşti.
Viet Thanh Nguyen s-a născut în 1971 în Vietnam şi a crescut în America. Predă Engleza şi Studii Americane la Universitatea California de Sud şi trăieşte în Los Angeles. Este autorul lucrărilor academice ‘Race and Resistance: Literature and Politics in Asian America’ (2002) şi ‘Nothing Ever Dies: Vietnam and The Memory of War’ (2016).
În 2015 şi-a făcut debutul editorial în ficţiune cu ‘Simpatizantul’ (ART, 2017), a cărui continuare ‘Devotatul’ (ART, 2023) a fost publicată în limba engleză în 2021.
‘Am scris romanul cu intenţia de a critica pe toată lumea. Fiecare are ceva de detestat în romanul acesta. Îi critică pe comunişti, critică Vietnamul de Sud, îi critică pe americani. Dar tema este chiar simpatia, care dă şi titlul romanului: ‘Simpatizantul’. Ideea fiind că, în timpul unui conflict sau al unui război, cel mai uşor este să simpatizezi exclusiv cu propria tabără. Virtutea şi totodată defectul personajului meu este că el simpatizează cu toată lumea. Lucru care îl face să fie un spion grozav, dar va contribui fatalmente la declinul lui. Asta am conştientizat în timp ce scriam romanul, că dacă ar fi să ne gândim cu optimism şi speranţă la un viitor conciliant, pacifist, atunci trebuie să lărgim limitele conceptului de simpatie dincolo de graniţa propriilor comunităţi, către comunităţi umane mult mai mari’, afirmă scriitorul, potrivit unui comunicat al Grupului Editorial ART, transmis joi AGERPRES.
Conform comunicatului citat, ‘Simpatizantul’ este un roman de spionaj şi de război plin de suspansul unui thriller, o satiră politică, o privire istorică lucidă asupra colonizării şi revoluţiei, un imn straniu şi impecabil închinat imigrantului, o explorare caustică şi incomodă a identităţii şi a Americii, o meditaţie asupra vinovăţiei şi trădării. Naratorul, un dublu agent comunist, un om cu două minţi, jumătate francez, jumătate vietnamez, ajunge în America după căderea Saigonului şi încearcă, aşa cum fac şi ceilalţi refugiaţi vietnamezi, să-şi construiască o nouă viaţă.