Cooperarea bilaterală cu Spania, în cadrul parteneriatului strategic care aniversează anul acesta un deceniu, este crucială pentru România Viitorului, afirmă ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.
Ministrul Cercetării a efectuat luni o vizită de lucru la Madrid, având întâlniri cu vicepreşedinta guvernului spaniol şi ministrul Economiei şi transformării digitale, Nadia Calvino, însoţită de secretarii de stat ai ministerului, precum şi cu preşedinta Consiliului Superior de Cercetare Ştiinţifică, Eloisa del Pino.
‘Cooperarea bilaterală cu Spania, în cadrul parteneriatului strategic care aniversează anul acesta un deceniu, este crucială pentru România Viitorului. Putem scurta drumul către viitor preluând bune practici testate deja aici în dezvoltarea competenţelor digitale pentru cetăţeni, extinderea rapidă a conectivităţii şi digitalizarea serviciilor publice, dar şi în transfer în economie a rezultatelor cercetării. Am găsit la Madrid parteneri serioşi şi deschişi, gata să sprijine eforturile României. Mulţumesc în mod special ambasadorului George Bologan şi echipei pentru profesionalism şi rezultate’, a afirmat Sebastian Burduja, potrivit unui comunicat remis presei.
Potrivit sursei citate, întâlnirea cu vicepreşedinta guvernului spaniol Nadia Calvino a avut o conotaţie politică specială, având în vedere preluarea de către Spania a preşedinţiei la Consiliul UE în a doua parte a anului.
Agenda discuţiilor a vizat importanţa reglementării utilizării tehnologiilor emergente, dezvoltarea competenţelor digitale, exemple de succes în folosirea fondurilor europene pentru digitalizare, relaţiile UE-America Latină, poziţionarea UE în actualul scenariu geopolitic şi provocările securizării comunicaţiilor digitale prezente tot mai mult în schimburile economice şi în pieţele financiare.
Vizita la Consiliul Superior de Cercetare Ştiinţifică a inclus şi o vizită a Institutului de Chimie Fizică Blas Cabrera şi a laboratorului de Rezonanţă Magnetică Nucleară Manuel Rico.
Pe data de 7 mai, la sediul Ambasadei de la Madrid a avut loc o întâlnire în format fizic şi online cu reprezentanţii comunităţii româneşti, în mare parte tineri, interesaţi de industriile viitorului şi programele de investiţii, dialogul având loc într-o manieră deschisă şi directă.