Neptun Deep este un proiect critic, nu doar pentru România, ci şi pentru Europa, şi va însemna independenţa de gazul rusesc, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Neptun Deep este un proiect critic, nu doar pentru România, dar pentru Europa. Situaţia din Marea Neagră nu este uşoară, aşa că ne bazăm pe ajutorul dumneavoastră pentru a o face o zonă sigură. Este o investiţiei de 4 miliarde de dolari şi ştiu că cineva în Moscova ne urmăreşte şi va face orice pentru a întârzia sau opri acest proiect, pentru că asta înseamnă independenţa de gazul rusesc. Trebuie să fiu franc. Sunt peste o sută sau două sute de miliarde metri cubi şi cu 10 miliarde de metric cubi în reţea anual”, a declarat Sebastian Burduja, la a doua ediţie a Forumului Economic SUA – România: Inovaţie pentru Prosperitate, eveniment satelit al Forumului de Afaceri al Iniţiativei Celor Trei Mări.
De asemenea, el a subliniat că în perioada următoare vor veni miliarde de euro pentru proiecte de energie regenerabilă, dar că „noi ajutăm China”, cumpărând de acolo componente pentru turbinele eoliene şi panouri solare, astfel că există o piaţă locală enormă în acest domeniu.
La rândul său, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Ştefan Oprea, a declarat că Apărarea este unul dintre cele mai dinamice sectoare din România şi că a avut discuţii cu companii americane puternice pentru a dezvolta în ţara noastră noi produse, pentru a conferi puterea şi stabilitatea în această regiune.
Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) a organizat miercuri ediţia a doua a Forumului Economic SUA – România, dedicat promovării cooperării economice bilaterale. În continuarea ediţiei din 2022 care a marcat aniversarea a 25 de ani de la semnarea Parteneriatul Strategic din SUA şi România, agenda Forumului de anul acesta aduce în prim plan inovaţia ca pilon pentru prosperitate, şi pentru cooperare la nivel regional.
Forumul Economic SUA-România: Inovaţie pentru Prosperitate este organizat în marja Forumului de Afaceri al Iniţiativei Celor Trei Mări (3SI) care are loc la Bucureşti, între 6 -7 septembrie, şi este susţinut de Ambasada SUA la Bucureşti, în calitate de partener strategic şi de Institutul Aspen România.
Reprezentanţi ai administraţiei centrale din SUA şi România, membri ai comunităţii AmCham România şi lideri de afaceri cu prezenţă importantă în regiunea Celor Trei Mări au participat la dialogul despre consolidarea relaţiilor economice transatlantice prin intensificarea cooperării între statele din regiune, în special prin adoptarea inovaţiei la scară largă.
Sursa: AGERPRES
Articolul Sebastian Burduja: Neptun Deep este un proiect critic, nu doar pentru România, ci şi pentru Europa apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro