Secretarii de stat din Ministerul Educaţiei se vor deplasa, începând de joi dimineaţă, vreme de trei săptămâni, în fiecare judeţ şi vor promova importanţa vaccinării personalului din învăţământ şi a testării, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu la Antena 3.
‘Deja de mâine dimineaţă colegii secretari de stat vor avea întâlniri în fiecare judeţ, vor începe cu judeţele Braşov, Sibiu, apoi Giurgiu şi vreme de trei săptămâni toate judeţele vor beneficia de aceste dezbateri, în care se va prezenta importanţa şi necesitatea vaccinării şi testării, dar în egală măsură se va analiza situaţia din perspectiva conectivităţii la internet a şcolilor din respectivul judeţ, a disponibilităţii de echipamente, a formării cadrelor didactice pentru predare online. Se vor discuta planurile cadru pentru liceu, un subiect extrem de important, nevoia de investiţii în judeţul respectiv din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă’, a spus ministrul.
Potrivit acestuia, discuţiile de teritoriu vor avea ca teme şi digitalizarea şi bursele şcolare.
Cîmpeanu a mai spus că obiectivul Ministerului Educaţiei este acela de a deschide cât ‘mai grabnic’ cu prezenţă fizică ‘absolut toate şcolile’ din România, în funcţie, însă, de evoluţia epidemiologică.
‘Oricum, cel puţin în data de 4 mai – cel puţin după scenariile verde, galben, roşu. Adică, acolo unde rata de infectare este mai mică de 1 la mie, absolut toţi elevii vor merge la şcoală cu prezenţă fizică, mai apoi grădiniţele, învăţământ primar, clase terminale în scenariile galben şi roşu. (…) Obiectivul Ministerului Educaţiei este acela de a deschide cât mai grabnic cu prezenţă fizică absolut toate şcolile din România, în funcţie, bineînţeles, de evoluţia epidemiologică’, a adăugat ministrul.
El a afirmat că a trimis un document către Ministerul Sănătăţii privind testele rapide.
‘Testarea este un element important şi Ministerul Sănătăţii susţine acest lucru. Le-am trimis un document prin care avem o serie de teste care sunt acreditate. Cele care sunt disponibile acum şi care necesită personal medical pot fi folosite sigur sub rezerva acordului acceptului părinţilor şi mai ales sub rezerva disponibilităţii personalului medical asigurat prin DSP-uri de către Ministerul Sănătăţii pentru recoltarea acestor probe. (…) Ministerul Sănătăţii nu ne-a precizat că nu sunt relevante aceste teste de salivă, dar ţinând seama de faptul că suntem pe 7 aprilie şi că şcoala începe pe 4 mai, timpul este extrem de scurt pentru a achiziţiona cineva – nu se ştie cine – aceste teste non-invazive, aşa că ne bazăm pe testele antigen rapide deja existente’, a mai spus demnitarul.