Peste 700 de solicitări au fost depuse până în prezent pentru a fi incluse în Programul Naţional de Împăduriri 2022-2026, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunţat, vineri, în cadrul unei dezbateri organizate la Prefectura Iaşi, secretarul de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Bogdan Balanişcu.
‘Până în acest moment sunt peste 700 de solicitări care au intrat deja în program, însumând aproximativ 6.000 de hectare. Ţinta noastră este să împădurim 56.700 de hectare. Bugetul alocat pentru partea de împădurire este de 500 de milioane de euro, până la finalul PNRR-ului sau până se termină fondurile’, a explicat secretarul de stat Bogdan Balanişcu.
Acesta a arătat că ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a reuşit, inclusiv prin modificările legislative, să facă eligibile pentru împădurire terenurile agricole, terenurile degradate şi păşunile permanente.
Oficialul a menţionat totodată că în cadrul acestui program este şi o componentă pe linie forestieră.
‘Poate aplica orice persoană fizică, persoană juridică, instituţie publică, ONG, asociaţie de unităţi administrativ teritoriale sau firme. Condiţionalitatea constă în faptul că trebuie să aibă cel puţin o jumătate de hectar şi să aibă dreptul de proprietate sau de folosinţă pentru o perioadă de minim 20 de ani. Adică poate fi contract de concesiune, închiriere, comodat etc. Ministerul finanţează întreg procesul de împădurire, suma pentru un hectar de pădure de câmpie se ridică la 28.000 de euro, şi oferim asistenţă pentru primii 6 ani, până se încheie procesul de împădurire, decontăm cheltuielile. Mă refer la puieţi, pregătirea şi împrejmuirea terenului. Spre exemplu, dăm 1.700 de metri liniari pentru împrejmuirea terenului. Nu cerem contractele de prestări servicii. Deci, oricine poate să facă în regie proprie împădurirea. Apoi, beneficiarii primesc anual 456 de euro anual pe hectar, timp de 20 de ani, iar dacă este teren agricol mai primesc suplimentar 190 de euro’, a explicat secretarul de stat Bogdan Balanişcu.
Prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru, a declarat, la rândul său, că susţine această campanie de împădurire, mai ales că municipiul Iaşi este unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară şi din Europa.
‘E clar că sunt mai multe zone care ar putea beneficia de acest program. De aceea facem această prezentare în faţa autorităţilor locale. Au fost invitaţi şi fermieri, oameni interesaţi să investească şi să fie alături de Ministerul Mediului în cadrul acestui program. Pentru judeţul Iaşi această campanie este importantă cu atât mai mult cu cât în statisticile naţionale şi internaţionale nu ne situăm nici la nivel de municipiu, nici la nivel de judeţ în topul oraşelor cu aer curat. E clar că din acest punct de vedere Primăria Iaşi şi primăriile din zona metropolitană trebuie să cunoască despre această campanie finanţată prin PNRR pentru ca astfel calitatea aerului să fie din ce în ce mai bună’, a afirmat prefectul judeţului Iaşi.