test
AcasăPoliticaSecretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, apel la implementarea...

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, apel la implementarea legii care vizează înfiinţarea Centrelor Comunitare în Diaspora

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a făcut apel la implementarea legii care vizează înfiinţarea Centrelor Comunitare în Diaspora, în deschiderea celei de-a VII-a ediţii a Festivalului „Aici-Acolo”.

„Avem un proiect de suflet, un proiect de mare importanţă, care a fost promulgat, înfiinţarea Centrelor Comunitare, un proiect fără de care Departamentul Românilor de Pretutindeni nu poate funcţiona. Atâta timp cât nu avem ochii în teritoriu, nu putem funcţiona. Trebuie să avem oameni acolo care să sprijine comunităţile, să îi învăţăm să scrie proiecte, să vedem ce nevoi au, să transmitem acasă, în ţară, la departament, la Guvern cum putem fi mai eficienţi şi mai de folos românilor”, a afirmat Cârciu, la Palatul Patriarhiei.

El a chemat la sprijinirea implementării proiectului în marile ţări europene unde există mari comunităţi de români.

„Memorandumul este deja pe circuit. Îi rugăm pe toţi cei care au un cuvânt de spus din Guvernul României să fie alături de noi şi să reuşim să avem această Hotărâre de Guvern care va înfiinţa primele 10 centre comunitare în afara graniţelor, bineînţeles în cele mai importante comunităţi. În primă fază avem ţările mari pe care le ştim cu toţii – Germania, Franţa, Italia, Spania, Marea Britanie, Belgia şi, de ce nu, Cernăuţiul, unde este aşa mare nevoie de sprijinul Guvernului României mai mult ca niciodată”, a spus Cârciu.

În mesajul său, transmis participanţilor la eveniment de Episcopul Vicar Patriarhal Varlaam Ploieşteanu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a îndemnat la păstrarea valorilor ortodoxiei în familiile românilor din Diaspora.

„Influenţa binefăcătoare a Bisericii este primită, trăită şi transmisă copiilor mai ales prin intermediul familiilor formate din credincioşi ataşaţi valorilor ortodoxiei. Familia este mediul prioritar în care credinţa este asumată, practicată, îndrăgită şi transmisă mai departe urmaşilor. Apropierea de Dumnezeu, familiaritatea cu Sfinţii, cu luminile credinţei sunt descoperite prin lucrarea păstorilor sufleteşti şi a persoanelor evlavioase, care manifestă credinţa lor în viaţă, cu nobleţe şi dragoste. De aceea românii doresc să păstreze unitatea familiei constituită din bărbat, femeie şi copii, deoarece familia binecuvântată de Dumnezeu reprezintă stadiul intim cel mai de preţ în care se exprimă numirea conjugală, dar şi dragostea părintească, filială şi frăţească”, a transmis Patriarhul Daniel.

Întâistătătorul BOR a chemat la „educarea tinerei generaţii în duhul iubirii de Dumnezeu, de Biserică şi de neam”, precum şi la cultivarea în sufletele copiilor şi tinerilor a iubirii şi compasiunii, a solidarităţii cu oamenii aflaţi în dificultate, a prieteniei, curajului şi speranţei.

„Astfel, de misiunea Bisericii Ortodoxe Române în Diaspora se leagă cultivarea năzuinţelor sfinte ale românilor din afara ţării – unitatea familiei, limba română, credinţa creştină şi cultura română în dialog cu marile culturi universale. Aşadar, Biserica şi Familia sunt chemate să nască şi să crească oameni credincioşi, harnici şi darnici, cu dragoste de neam şi patrie”, a adăugat Patriarhul.

Consilierul de stat la Administraţia Prezidenţială – Departamentul pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor, Sandra Pralong, a arătat că reuşita unor proiecte iniţiate de românii din Diaspora depinde de „capacitatea de a lucra împreună”.

„Să lucrăm împreună. Dragilor, Herodot, deja, spunea, că (…) dacii şi geto-tracii sunt cei mai viteji luptători, dar nu vor birui, pentru că nu se înţeleg între ei. Nu se poate. Au trecut peste 2.000 de ani, haideţi, măcar în Diasporă, să arătăm cum ne înţelegem între noi. Este loc sub soare pentru fiecare, pentru toate proiectele, pentru toate iniţiativele, pentru toată bunăvoinţa pe care o avem pentru România şi unii pentru ceilalţi. Haideţi să lucrăm împreună nu doar cu Statul şi cu instituţiile sale, ci şi unii cu alţii, pentru că proiecte comune au mai mare putere şi impactează mai mulţi români şi sunt mai ascultate şi mai auzite în comunităţile în care trăiţi”, a îndemnat Sandra Pralong.

Cuvinte de salut au mai transmis preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, prof. univ. dr. Petru Lucaci, şi Episcopul Ortodox Român al Italiei, Siluan.

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului „Aici-Acolo” are loc de vineri până duminică, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, fiind aşteptaţi să participe peste 500 de români din diaspora şi din comunităţile istorice, din 34 de ţări. Aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, evenimentul cuprinde o serie de activităţi organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Vineri, manifestările continuă la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, ziua de sâmbătă debutând la Palatul Parlamentului, unde în Sala „C.A. Rosetti” va avea loc deschiderea oficială a sesiunii de comunicări. Duminică, participanţii la eveniment pot vizita expoziţia multidisciplinară de design şi industrii creative „Romanian Design Week”, dar şi Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Colecţiilor de Artă. Ziua se va încheia cu un moment cultural organizat la Opera Naţională, care va include un concert dirijat de Daniel Jinga.

Festivalul „Aici-Acolo” a fost iniţiat în 2017 de Administraţia Prezidenţială din dorinţa de a crea punţi de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte şi contribuind astfel la dezvoltarea unei ţări care se afirmă în plan european.

Sursa: AGERPRES

Articolul Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, apel la implementarea legii care vizează înfiinţarea Centrelor Comunitare în Diaspora apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks