Acasă55Secretarul general al OIF: Trebuie să fim mai apropiaţi în acest context...

Secretarul general al OIF: Trebuie să fim mai apropiaţi în acest context internaţional afectat de război

Ţările francofone trebuie să discute mai mult, să fie mai apropiate în acest context internaţional afectat de războiul de la graniţele României, stat membru al francofoniei, a declarat vineri secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, la finalul unor consultări cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

‘Promisesem domnului preşedinte al Republicii Franceze că voi face această vizită pentru a sublinia importanţa României în familia francofonă. (…) Am venit aici, inclusiv în contextul acesta de război la frontierele ţării dumneavoastră, care afectează această ţară membră a organizaţiei noastre, pentru a exprima solidaritatea familiei francofone faţă de poporul român, care, iată, completează familia noastră francofonă. Am avut discuţii cu domnii miniştri şi am subliniat că în acest context internaţional grav afectat de războiul atât de aproape de dumneavoastră se impune necesitatea de a discuta mai mult în rândul ţărilor francofone. Trebuie să fim mai apropiaţi, să ne cunoaştem mai bine, să ne sprijinim mai bine – este un mesaj care vizează direct această nevoie de solidaritate care se află printre valorile esenţiale ale francofoniei’, a subliniat oficialul OIF, la sediul MAE, într-o conferinţă comună cu Bogdan Aurescu.

Louise Mushikiwabo a amintit, în context, că OIF, înfiinţată în urmă cu 52 de ani, a devenit o organizaţie de cooperare din toate punctele de vedere, care reuneşte ţări din cele mai importante regiuni, fiind, după ONU, cea mai importantă organizaţie de acest tip, cu 88 de state membre, iar o serie de state şi-au depus candidatura.

‘România reprezintă un stat membru foarte important al Francofoniei. (…) România este ţara cea mai francofonă din regiunea aceasta, din întregul spaţiu francofon. Avem colaborare în domeniul învăţământului, în domeniul pregătirii profesionale. (…) În ultimii ani am beneficiat de sprijinul României nu doar în ceea ce priveşte contribuţia tuturor statelor cu drept statutar, contribuţie care a crescut din partea României – şi vă mulţumesc domnule ministru – dar este vorba de iniţiative esenţiale pentru OIF, de exemplu fondul dedicat femeilor din zona francofonă care au suferit în perioada pandemiei de COVID. Este vorba despre un fond care sprijină concret şi semnificativ mai multe femei din spaţiul francofon care şi-au pierdut sursele de venit în timpul pandemiei. Este o contribuţie din partea României pe care o apreciem în mod deosebit. Femeile şi tinerii sunt ţinta prioritară a organizaţiei noastre contribuţia aceasta semnificativă din partea României este mai presus de sprijinul pe care îl oferim noi acestor femei, este simbolul cooperării dintre continente’, a subliniat secretarul general al OIF.

Oficialul a precizat că partea de cooperare economică a constituit o altă temă a discuţiilor şi totodată şi-a exprimat sprijinul faţă de solidaritatea arătată de România poporului ucrainean.

‘De asemenea, este foarte importantă solidaritatea pe care doresc să o exprim personal şi în numele organizaţiei pe care o reprezint. România este un stat care s-a remarcat, având în vedere acest război care durează deja de mai bine de un an. OIF, prin miniştrii responsabili de Francofonie, a publicat un comunicat, în martie 2022, pentru a sprijini poporul ucrainean, denunţând agresiunea din partea Federaţiei Ruse. Chiar dacă Ucraina este stat observator al OIF şi nu este membru cu puteri depline, era important să subliniem sprijinul pe care îl acordăm acestei ţări grav încercate. (…) Am mărturisit întreaga apreciere faţă de ajutorul în primul rând umanitar oferit refugiaţilor ucraineni, dar şi sprijinul important acordat de România Republicii Moldova – un stat membru al OIF’, a transmis secretarul OIF, care a anunţat că vineri seara va face o deplasare la Chişinău pentru a marca prezenţa activă a Francofoniei în zona aceasta.

În context, Louise Mushikiwabo a remarcat că Republica Moldova este profund sprijinită de România, ‘iar aceste valori de sprijin, de înţelegere de dialog, de comunicare, reprezintă însuşi ADN-ul OIF’.

‘De aceea este important să discut cu domnii miniştri despre consecinţele acestui război care îndurerează nu doar regiunea aceasta, dar întreaga lume, întregul spaţiu francofon. Le mulţumesc miniştrilor din ambele ţări – România şi Moldova – pentru distribuţia cerealelor, având în vedere că multe dintre statele noastre din Africa de Nord din Africa subsahariană, care reprezintă cea mai mare parte a Statelor membre ale OIF, primesc cereale importate din Ucraina. Era important ca România să organizeze atât de eficace logistica transferului acestor cereale către ţările noastre africane. Este un demers deosebit de apreciat de multe state membre ale OIF’, a transmis oficialul care s-a aflat la Bucureşti în contextul împlinirii a 30 de ani de la aderarea României la OIF.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks