Termenul limită pentru trimiterea cererilor de stimulente financiare pentru nevoi energetice a fost prelungit până pe 30 iunie, potrivit unei hotărâri adoptate în şedinţa Consiliului Local Sector 1 de luni.
Actul normativ, adoptat cu 24 de voturi ‘pentru’, modifică prevederi din Hotărârea Consiliului Local nr. 197 din 19 decembrie 2022 privind aprobarea Regulamentului referitor la măsuri destinate necesităţilor energetice şi eficientizării consumului de energie în gospodăriile din Sectorul 1 în sezonul rece 2022 – 2023, conform căreia termenul limită pentru trimiterea acestor cereri era 31 martie.
De asemenea, termenul limită pentru efectuarea decontărilor directe către beneficiari a fost prelungit până pe 31 iulie, faţă de 30 aprilie, cum era iniţial.
Actul normativ aduce modificări ale termenului de decontare directă, a cărei definiţie devine plata făcută din bugetul local al Sectorului 1 direct beneficiarului, în baza unei cereri însoţite de documentele prevăzute de regulament, depuse la Registratura Primăriei Sectorului 1 sau pe adresa de email pentru acest program. Plata către beneficiar se va face direct în contul bancar al acestuia, prin mandat poştal la adresa de domiciliu sau de reşedinţă a acestuia sau prin caseria Primăriei Sectorului 1.
Conform hotărârii, se impune prelungirea acestor termene, deoarece implementarea măsurilor destinate asigurării nevoilor energetice şi eficientizării consumului de energie în gospodăriile din Sectorul 1 nu putea fi demarată decât după adoptarea de Consiliul Local a bugetului general centralizat pe 2023, care a avut loc pe 28 martie.
Totodată, măsura este necesară având în vedere numeroasele solicitări de clarificări primite din partea cetăţenilor -aproximativ 30 de apeluri telefonice pe zi primite atât la Compartimentul Strategii de Dezvoltare Durabilă, Programe, Proiecte, cât şi la Serviciul Imagine şi Cultură din cadrul Primăriei Sectorului 1.
Pe 25 noiembrie 2022, Consiliul Local Sector 1 a adoptat o hotărâre privind acordarea de stimulente financiare în sezonul rece 2022 – 2023 pentru ajutoare pentru încălzire, plata facturilor la serviciile destinate asigurării nevoilor energetice minimale pentru iluminat, încălzirea optimă a locuinţei de timp de iarnă, susţinerea facilităţilor de gătit şi asigurarea apei calde în locuinţă; achiziţionarea, în cadrul locuinţei, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie; achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor ori pentru conectarea la surse de energie.
Valoarea stimulentelor este de 3.000 de lei pe gospodărie pentru cele în care se realizează venituri/cap/membru de familie până în pragul maxim al salariului minim net pe economie, 2.000 de lei pe gospodărie pentru cele în care se obţin venituri/cap/membru de familie între salariul minim net şi cel mediul net pe economie; 1.000 de lei pe gospodărie în cele unde se realizează venituri/cap/membru de familie peste salariul mediu net pe economie.