Cheltuielile bugetului general consolidat al Sectorului 2 pe anul acesta se ridică la circa 1,7 miliarde de lei, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat în şedinţa Consiliului local de miercuri.
La capitolul venituri, se estimează aproximativ 1,6 de miliarde de lei. Deficitul pe anul în curs este finanţat din excedentul anilor precedenţi, înregistrat la încheierea exerciţiului bugetar al anului 2021, potrivit hotărârii adoptate de Consiliul local.
La secţiunea de funcţionare, principalele categorii de cheltuieli prevăzute sunt: finanţarea învăţământului particular acreditat – 5,7 milioane de lei, finanţări nerambursabile de la bugetul local – 3,7 milioane de lei, susţinerea cultelor – 1 milion de lei, burse – 40 de milioane de lei, ajutoare sociale – 84 de milioane de lei, finanţarea centrelor de vaccinare – 18 milioane de lei, serviciul datoriei publice locale – 60 de milioane de lei, serviciul de salubrizare – 175 de milioane de lei, cheltuieli de personal – aproape 326 de milioane de lei.
La secţiunea de dezvoltare sunt stipulate 305,6 milioane de lei pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, 91,6 milioane de lei pentru străzi, 155,6 milioane de lei pentru învăţământ, 64,8 milioane de lei pentru parcuri şi spaţii verzi, circa 2,5 milioane de lei pentru ordine publică şi siguranţă naţională, 15,5 milioane de lei pentru asistenţă socială.
‘Vorbim despre cel mai mare buget din Sectorul 2, asta pentru că avem o predicţie relativ optimistă de creştere a economiei, pentru că inclusiv de la Ministerul Finanţelor a venit o predicţie de încasări din cotele defalcate de impozit pe venit şi, de asemenea, din cotele de TVA, deci ne aşteptăm la un record bugetar în Sectorul 2. Avem 40% din acest buget pentru investiţii pentru dezvoltarea sectorului, pentru infrastructură şi, din punctul meu de vedere, asta este o veste extraordinară, avem alocaţi bani pentru 150 de blocuri de locuinţe în vederea anvelopării. Vrem să refacem 14 şcoli, 30 de străzi, avem alocaţi mai puţini bani pentru salubrizare decât în anii trecuţi, asta crescând totuşi serviciile’, a declarat primarul Radu Mihaiu, în şedinţa Consiliului local.
El a menţionat că a crescut valoarea ajutoarelor sociale şi a opinat că bugetul adoptat va permite un echilibru între a-i proteja pe cei vulnerabili şi a dezvolta sectorul.
‘Este un buget al dezvoltării, un buget în care ne vom concentra foarte mult să ajungem să mergem pe acest drum spre a fi o capitală europeană care să însemne şi mai puţin gunoi pe stradă, să însemne şi mai puţine parcări pe spaţii verzi sau pe trotuare, o prioritate şi pentru siguranţa rutieră’, a adăugat primarul.