Şcoala Gimnazială ‘Voievod Neagoe Basarab’, precum şi sala de sport aferentă acesteia, nefinalizată până în prezent, ar urma să fie demolate, în vederea edificării unor noi corpuri de infrastructură şcolară.
O hotărâre în acest sens a fost aprobată în şedinţa de marţi a Consiliului Local Sector 3. Decizia va intra în vigoare după obţinerea avizului conform al Ministerului Educaţiei. Ulterior, propunerea va fi supusă şi votului Consiliului General al Capitalei.
Potrivit referatului de aprobare, şcoala situată pe Intrarea Constantin Brâncuşi nr. 7 are trei corpuri de clădire C1, C2 şi C3, precum şi o sală de sport în construcţie. Unitatea de învăţământ a fost inclusă în programul Băncii Europene de Investiţii derulat de Primăria Capitalei. Şcoala a fost supusă unor lucrări de consolidare şi modernizare, însă acestea au fost executate ‘neconform, fapt ce a condus la apariţia unor defecte majore, în special la nivelul de structură de rezistenţă’, se explică în document.
Primăria Capitalei a început construirea unei săli de sport pe terenul aferent unităţii de învăţământ, lucrare nefinalizată până în prezent.
În urma sesizărilor adresate începând cu anul 2019 de către reprezentanţii unităţii de învăţământ, dar şi de către părinţii elevilor, Primăria Sectorului 3 a solicitat în mod repetat PMB demararea de urgenţă a expertizării celor două corpuri.
‘În urma expertizării imobilului s-au constatat probleme la structura construcţiei, respectiv fisuri la scara elevilor, distanţarea rosturilor de dilatare dintre corpurile clădirii şi deteriorarea terasei din cauza tasării solului, fapt ce a condus la infiltraţii în sălile de clasă, din cauza cărora a fost necesar ca elevii şi cadrele didactice să fie relocate de urgenţă în Liceul Teoretic ‘Nichita Stănescu”, se menţionează în referatul de aprobare.
Conform raportului de specialitate, s-au constatat şi probleme ale structurii construcţiei existente care necesită demolare locală în vederea reconstruirii.
Consilierul local USR Eugen Matei a declarat, pentru AGERPRES, că indicatorii tehnico-economici ai acestui proiect includ şi organizarea unui concurs de soluţii pentru amenajarea spaţiului.
‘Proiectul pe care l-am propus primăriei, împreună cu ceilalţi colegi, implică demolarea întregului corp al clădirii şcolii şi a sălii de sport, sală de sport nerecepţionată şi nefinalizată din cauza unui litigiu cu constructorul intrat în insolvenţă. (…) Pentru acel amplasament dorim să se organizeze un concurs de soluţii care să integreze tot spaţiul, pentru o soluţie modernă şi inovativă de complex educaţional, primul de acest gen din Bucureşti’, a precizat el.