Banca Locală de Alimente, cel mai amplu program de acest tip din ţara noastră realizat de Primăria Sectorului 6, îşi va deschide porţile până la sfârşitul acestui an, potrivit unui comunicat al autorităţii locale transmis, vineri, AGERPRES.
Proiectul se află în faza finală a construcţiei, urmând să devină locul în care alimentele pot fi donate, colectate, depozitate şi distribuite celor care au nevoie de ele.
Banca Locală de Alimente Sector 6 urmăreşte susţinerea tuturor categoriilor sociale aflate în pericol de marginalizare, fiind împărţită în mai multe programe: Hrană pentru persoane defavorizate, inclusiv prin aprovizionarea cantinelor sociale din sectorul 6, Pachetul pentru weekend şi vacanţe – destinat copiilor din familii sărace, înscrişi la centrele de zi, Bucătăria socială – o nouă cantină socială se va deschide în incinta băncii de alimente, Hrană pentru seniori – alimente de bază pentru persoanele în vârstă din Sectorul 6 care se confruntă cu dificultăţi financiare, O nutriţie sănătoasă pentru toţi – programul va adapta tipul alimentelor donate la nevoile nutritive ale persoanelor sau grupurilor, fie că e vorba de mame, copii, bătrâni sau persoane cu dizabilităţi, Fresh Market – pieţe mobile cu fructe şi legume, amplasate în zone defavorizate ale sectorului, unde acest tip de alimente lipseşte din meniul zilnic al persoanelor.
Banca Locală de Alimente Sector 6 este rodul unui parteneriat public-privat între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 şi Asociaţia Diaconia. Proiectul prevede posibilitatea implicării unor asociaţii de binefacere, organizaţii nonguvernamentale din domeniul social sau ecologic, alte instituţii publice, firme, voluntari, în cadrul unor acorduri de colaborare.
Va fi prima bancă de alimente înfiinţată de o autoritate locală din România, în conformitate cu principiile Federaţiei Europene a Băncilor de Alimente, o platformă a Uniunii Europene ce reuneşte 70 de organizaţii. Proiectul beneficiază de experienţa Băncii Americane Feeding South Florida.
Una dintre problemele mari cu care se confruntă România, cea a categoriilor sociale afectate de lipsa alimentelor de bază, poate fi rezolvată cu ajutorul acestui sistem de colectare şi distribuire a alimentelor, se arată în comunicat. În România, ponderea persoanelor ameninţate de sărăcie sau excluziune socială este de 41,7%. 29,9% din totalul populaţiei se confruntă cu lipsuri materiale severe, iar 23,6% dintre aceştia nu îşi pot permite printre altele să consume carne, peşte sau proteine echivalente la fiecare două zile. Un procent de 41,7% dintre şomerii tineri aflaţi în grupa de vârstă între 18 şi 24 de ani erau raportaţi ca fiind afectaţi de deprivare materială severă.
Persoanele vârstnice sunt, de asemenea, afectate de fenomenul sărăciei, 28,7 % dintre ele fiind în stare de deprivare materială severă. De asemenea, există minorităţi, precum cea romă, care trăiesc în pragul sărăciei.
O altă problemă ce poate fi rezolvată prin Banca Locală de Alimente este cea a risipei alimentare. Din datele publicate la nivel mondial se estimează că aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente sunt irosite anual, la nivel mondial.
Peste 80% dintre români declară că aruncă mâncare, arată un studiu coordonat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca.