AcasăStiri generaleŞedinţă CGMB: 111 milioane lei pentru subvenţionarea preţului la energie

Şedinţă CGMB: 111 milioane lei pentru subvenţionarea preţului la energie

Rectificarea bugetară, punerea în siguranţă a Hanului Solacolu şi exceptarea de la plata taxelor a maşinilor cu propulsie electrică şi masa de peste 5 tone se numără printre proiectele care vor fi dezbătute, joi, în şedinţa Consiliului General al Capitalei.

* Consilierii general urmează să adopte proiectul privind încetarea mandatului de consilier general al Elisabetei Lipă. Aceasta şi-a dat demisia din funcţia de consilier municipal după ce a fost numită preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Sport. În acest fel, se declară vacant un post de consilier general PSD.

* CGMB va dezbate joi un proiect de rectificare bugetară conform căruia subvenţiile pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la energia termică vor fi suplimentate cu 111 milioane lei, ajungând la un total de 1,1 miliarde lei. Totodată, veniturile la bugetul local vor creşte cu 2,7 milioane lei, dintre care 2,3 milioane reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 444.000 de lei sunt sume aferente TVA. Pe de altă parte, vor fi diminuate veniturile mai multor instituţii din subordinea Primăriei Capitalei, în baza OUG 34, conform căreia conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice au obligaţia de a dispune măsuri pentru reducerea cu 10% a cheltuielilor la titlul ‘Bunuri şi servicii’.

* Bugetul Capitalei ar putea fi publicat pe o platformă informatică vizuală, bazată pe grafice şi diagrame, pentru a fi mai uşor de înţeles şi analizat de către cetăţeni sau organizaţiile interesate. Conform proiectului, iniţiat de către consilierii municipali USR Luminiţa Şerban şi Valentin Necula, se aprobă implementarea unor măsuri de îmbunătăţire a actului de transparenţă decizională şi de creştere a accesibilităţii la documente de interes public, pentru a stimula implicarea civică şi a consolida buna guvernanţă la nivel local. Se propune ca Primăria Capitalei să publice bugetul prin intermediul unei platforme informatice vizuale, bazată pe grafice, diagrame şi alte soluţii vizuale. Acestea vor integra specificaţii tehnice pentru a înlesni utilizarea platformei inclusiv de către persoane cu dizabilităţi.

* Un al proiect de pe ordinea de zi vizează lucrări de punere în siguranţă, conservare şi protejare a monumentului istoric Hanul Solacolu, din Calea Moşilor nr. 134. Valoarea totală a proiectului este de 8,2 milioane lei, iar durata de execuţie este estimată la 16 luni. Hanul Solacolu figurează pe Lista Monumentelor Istorice ale Municipiului Bucureşti. Clădirea se află într-o stare avansată de degradare, prezintă pericol major de prăbuşire şi este încadrată în clasa de risc seismic I.

* Autovehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de cinci tone, având propulsie electrică, ar putea fi exceptate de la plata taxelor şi de la obţinerea autorizaţiilor de circulaţie. Proiectul este iniţiat de viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL). Conform hotărârii, pentru a beneficia de dreptul de circulaţie fără autorizaţie pe întreg teritoriul Municipiului Bucureşti, posesorii autovehiculelor cu masa maximă autorizată mai mare de cinci tone, având propulsie electrică, au obligaţia de a solicita de la Direcţia Transporturi – Serviciul Autorizări Auto emiterea avizului de circulaţie. Cererea pentru emiterea avizului va fi însoţită de certificatul de înmatriculare şi de cartea de identitate a autovehiculului pentru care se solicită avizul. Avizul va avea o valabilitate de 12 luni de la data emiterii.

* Un alt proiect propus de viceprimarul Bujduveanu şi grupul PNL oferă bucureştenilor posibilitatea de a-şi întregi proprietatea şi de a dispune de terenurile aferente imobilelor pe care le deţin. De această măsură vor beneficia peste 15 mii de familii bucureştene, care au achiziţionat case în baza Legii 112/1995, dar care nu au avut mecanismul pentru a cumpăra şi terenul din jurul imobilului, a anunţat Stelian Bujduveanu. Potrivit acestuia, este vorba de o suprafaţă de peste un milion de metri pătraţi, echivalentul Parcului Herăstrău. Proiectul conţine: o evidenţă a terenurilor din curţile oamenilor, proceduri prin care se creează posibilitatea întregirii proprietăţilor celor 15.406 de familii, proceduri pentru încheierea unor contracte de închiriere între proprietari şi Primărie, în baza cărora se vor emite, ulterior, titluri de proprietate în mod gratuit, de către Prefectura Bucureşti.

* Primăria Capitalei vrea să susţină măsuri de eficienţă energetică în rândul populaţiei, al mediului de afaceri, dar şi să crească gradul de informare şi competenţele angajaţilor PMB în ceea ce priveşte accesarea investiţiilor în acest domeniu. Proiectul ‘Întărirea capacităţii PMB în domeniul eficienţei energetice şi energiei regenerabile’ va fi depus în cadrul apelului finanţat prin Mecanismul financiar norvegian 2014-2021. Proiectul va avea o valoare totală de un milion de lei, din care valoarea nerambursabilă totală este de 902.000 lei. Acesta ar urma să fie implementat în parteneriat cu Academia de Studii Economice şi SINTEF Energi AS, un institut de cercetare non-profit din grupul SINTEF, cea mai mare organizaţie independentă de cercetare din Scandinavia, cu aproximativ 2.000 de angajaţi.

* Va fi supus votului şi un proiect pentru consolidarea seismică şi renovarea energetică moderată a clădirii din Intrarea Victor Eftimiu nr. 9. Finanţarea investiţiei se va asigura prin PNRR şi transferuri de la bugetul local. Proiectul are o valoare totală de 87 de milioane de lei (exclusiv TVA) şi o durată de execuţie de 20 de luni. Imobilul se află pe Lista Monumentelor Istorice ale Municipiului Bucureşti, este amplasat în Zona construită protejată nr. 42 – Brezoianu. Clădirea se află 100% în proprietate privată, are opt etaje şi 97 de apartamente. Construcţia datează din 1935 şi reprezintă un exemplu de stilistică modernistă cu inserţii Ar Deco. Clădirea este încadrată în clasa întâi de risc seismic.

* Au fost reintroduse pe ordinea de zi două proiecte de hotărâre respinse în şedinţa anterioară, care vizează preluarea în administrare a spitalelor clinice CF1 şi CF2, de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, inclusiv în ceea ce priveşte managementul asistenţei medicale.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks