Consilierii municipali se întrunesc în ședință joi, de la ora 16:00, singurul proiect de pe ordinea de zi fiind bugetul Capitalei pentru acest an.
Proiectul a figurat și pe ordinea de zi a ședinței din 27 martie, însă a fost retras la propunerea primarului general Nicușor Dan.
Ulterior, el s-a declarat convins că bugetul va fi adoptat în perioada următoare. Primarul general a precizat, pentru B1Tv, că din proiect au fost tăiate foarte multe investiții, având în vedere că bugetul Capitalei a fost ‘redus substanțial’, odată cu aprobarea bugetului național. Din acest motiv, în opinia sa, 2025 este ‘un an pierdut’ pentru București.
‘Problema e ce s-a întâmplat la legea bugetului național, de acum o lună și jumătate – două, pentru că acolo a fost redus substanțial bugetul Primăriei Capitalei, în ciuda unui referendum care spunea că bugetul PMB trebuie să crească în raport cu sectoarele, nu să scadă. Plecând de la ce s-a întâmplat atunci, avem un proiect de buget din care obligatoriu am tăiat foarte multe investiții, deși sunt absolut necesare pentru București. Și acum a fost, cum să spun… o declarație politică. Până la urmă, o să treacă bugetul. O să ne întâlnim, o să negociem, o să treacă bugetul. Problema nu este între primarul general și Consiliul General. Problema este raportul de ani de zile între Primăria Capitalei și autoritățile naționale’, a explicat edilul general.
Alianța PSD – PNL – PUSL i-a cerut, pe 25 martie, primarului general al Capitalei să includă în buget sume pentru achitarea datoriilor curente și să prezinte un proiect de reformă a administrației și de eficientizare a cheltuielilor de personal. Alianța, care formează majoritatea în Consiliul General, anunțase că se va abține la votul pe proiectul de buget, dacă ‘Nicușor Dan nu pune interesul bucureștenilor deasupra propriilor interese’, se explica într-un comunicat transmis de partide.
‘Radiografia Bucureștiului condus de Nicușor Dan – datorii de 3,5 miliarde de lei; proiectele mari de infrastructură, blocate; peste 280 de milioane de euro, fonduri europene, pierdute; 400 de milioane de lei, cheltuieli de personal doar la PMB’, susțineau PSD, PNL, PUSL.
Proiectul propus prevede pentru 2025 un buget general centralizat al Capitalei cu un total de venituri de 11 miliarde de lei. Dintre acestea, veniturile bugetului local – 7,318 miliarde; bugetul instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții din bugetul local – 923 de milioane de lei; bugetul instituțiilor finanțate integral din venituri proprii – până la 3,2 miliarde de lei. Veniturile obținute din împrumuturi – 424 milioane de lei. Peste 4,3 miliarde de lei ar urma să provină din cote și sume defalcate din impozitul pe venit, iar aproximativ 195 de milioane vor reprezenta impozite și taxe pe bunuri și servicii. Subvențiile de la bugetul de stat sunt prevăzute la 1,1 miliarde de lei, iar 49 de milioane de lei subvenții de la alte administrații. Sumele primite de la UE în contul plăților efectuate ar urma să ajungă la 398 de milioane de lei.
La nivelul bugetului local, sunt prevăzute cheltuieli de 7,318 miliarde de lei. Dintre acestea, 462 de milioane – cheltuieli de personal, 452 de milioane – cheltuieli cu bunuri și servicii, 294 de milioane de lei – alocații pentru dobânzi, iar 1,8 miliarde de lei pentru subvenții. 794 de milioane de lei sunt prevăzute pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare, în timp ce 544 de milioane ar urma să fie destinate asistenței sociale și 698 de milioane de lei – rambursări de credite externe și interne.
Sursa: AGERPRES
Articolul Ședință CGMB: Bugetul Capitalei, introdus pentru a doua oară pe ordinea de zi apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro