Şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) programată marţi nu s-a desfăşurat, deoarece ordinea de zi nu a întrunit suficiente voturi pentru a fi adoptată, pe motiv că unele proiecte nu sunt însoţite de rapoarte de specialitate, iar altele ar trebui reanalizate.
‘Alături de colegii mei din grup am solicitat de nenumărate ori ca angajaţii din subordinea primarului să întocmească rapoarte de specialitate pentru proiectele propuse de consilierii generali, aşa cum se stipulează prin Codul administrativ. Există astăzi câteva proiecte care aşteaptă încă rapoartele de specialitate din partea direcţiilor PMB. Considerăm că, prin refuzul primarului de a întocmi aceste rapoarte, se limitează nelegal drepturile consilierilor generali de a propune, dezbate şi de a aproba hotărâri pentru bucureşteni. În acest sens, astăzi tragem un semnal de alarmă – consilierii generali PNL nu vor vota ordinea de zi a şedinţei CGMB până când toate proiectele propuse nu vor avea rapoarte de specialitate pentru a fi introduse în şedinţele Consiliului General’, a explicat consilierul muncipal PNL Răzvan-Mihai Socolovici.
Potrivit acestuia, există hotărâri adoptate care nu sunt puse încă în aplicare de aparatul de specialitate al primarului general.
La rândul său, consilierul municipal PSD Ancuţa-Sorina Comănici a anunţat că grupul social-democrat nu va vota ordinea de zi dacă primarul general, în calitate de iniţiator, nu va scoate de pe aceasta mai multe proiecte.
Ea i-a cerut lui Nicuşor Dan să retragă de pe ordinea de zi actul adiţional la contractul cu Apa Nova, deoarece ‘nu este normal’ ca penalităţi ce cad în sarcina constructorului sau a Primăriei să le revină clienţilor.
Consilierul municipal PSD Mariana-Monica Davidescu a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi la producţiile artistice realizate de instituţiile de spectacole sau concerte din subordinea CGMB.
‘Termenul de doar două luni pentru a pune în aplicare toate aceste lucruri, în aşa fel încât persoanele cu diverse dizabilităţi să poată participa normal la un spectacol cu 300 de spectatori în sală cred că este foarte mic’, a explicat Davidescu.
Nu în ultimul rând, social-democrata Ioana Stoica a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a punctului privind modernizarea a 20 de puncte termice folosind capacităţi modulare, pentru reanalizare.
‘În momentul în care implementarea la aceste module durează mai mult, deja vine reţeaua modernizată pe POIM’, a justificat Ioana Stoica.
Preşedintele de şedinţă, Diana Mardarovici, a precizat că primarul general, iniţiator al proiectelor în cauză, lipseşte şi, în aceste condiţii, ordinea de zi nu se poate modifica.
Consilierul municipal USR Valentin Necula, care l-a felicitat pe primarul general pentru amendarea cu 35 milioane de euro a proprietarului terenului retrocedat din IOR, a afirmat că pe ordinea de zi sunt puncte importante şi a făcut apel la colegi să o voteze.
Un alt reprezentant al USR, Ana-Maria Ciceală, a menţionat că mai multe persoane protestează în faţa sediului Primăriei Capitalei pentru mărirea amenzilor pentru defrişări ilegale de arbori şi s-au înscris să ia cuvântul în şedinţa CGMB la punctul de pe ordinea de zi cu această tematică.