Guvernul urmează aprobe în şedinţa de vineri un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport.
Conform notei de fundamentare a proiectului de act normativ, sistemul RO e-Transport va include module informatice de gestiune care după declararea unui transport de bunuri vor genera un cod unic de înregistrare, elemente de interconectare cu camere de luat vederi şi alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier, componente software pentru analiza integrată a datelor.
‘Sistemul RO e-Transport va utiliza date şi informaţii deţinute la nivelul instituţiilor sau autorităţilor publice cu atribuţii în domeniul transportului rutier şi va fi interconectat cu celelalte sisteme informatice existente la nivelul Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau Autorităţii Vamale Române’, se explică în document.
Vor fi monitorizate transporturile de bunuri reprezentând achiziţii şi livrări intracomunitare, al celor care fac obiectul operaţiunilor vamale, precum şi de bunuri între două locaţii situate pe teritoriul naţional. Obligaţia declarării datelor în sistemul RO e-Transport a bunurilor cu risc fiscal ridicat urmează să revină, în funcţie de tipul operaţiunii, beneficiarului sau după caz, furnizorului din România.
Cabinetul Ciucă urmează să adopte şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.
Pe agenda reuniunii se mai află proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 336/2022 privind stabilirea mecanismului de decontare din bugetul Inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice, precum şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne.
Se propune alocarea a 45 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. În vederea stabilirii acestei sume s-a avut în vedere acordarea unui sprijin financiar de 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru cazarea unui număr mediu de 15.000 cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, pentru o perioadă de 60 de zile, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.