Consilierii generali ai Capitalei se vor întruni în şedinţă marţi, de la ora 15,00, pe ordinea de zi figurând 17 proiecte, printre care o rectificare bugetară, dar şi diminuarea capitalului social al Companiei Municipale Imobiliara Bucureşti cu 57 milioane lei.
* CGMB va dezbate un proiect de rectificare bugetară, conform căruia veniturile la bugetul local sunt diminuate cu 471 milioane lei. Astfel, veniturile Municipiului Bucureşti pentru 2021 ar urma să totalizeze 5.783 de milioane lei, faţă de 6.255 milioane, prevăzute iniţial. Cea mai importantă diminuare vizează veniturile obţinute din recuperarea cheltuielilor de judecată, imputaţii şi despăgubiri. Suma estimată iniţial de 406 milioane lei va fi redusă cu 210 milioane lei. De asemenea, sumele primite de la UE sau alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări aferente cadrului financiar 2014-2020, prevăzute iniţial la 499 milioane lei, vor fi diminuate cu 196 milioane lei. Subvenţiile de la bugetul de stat, prevăzute iniţial la 315 milioane de lei, vor fi mai mici cu 63 milioane lei.
Dintre instituţii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială va avea o diminuare de 145 de milioane de lei a veniturilor, Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane va avea o scădere de 3,3 milioane lei, iar Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement – o reducere de 2,4 milioane lei. Bugetul Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic va fi diminuat cu 23,8 milioane lei.
* Consilierii municipali vor dezbate un proiect care prevede diminuarea capitalului social al Companiei Municipale Imobiliara Bucureşti cu suma de 57.015.000 lei, prin răscumpărarea de către companie a unui număr de 5.701.500 acţiuni nominative aparţinând Municipiului Bucureşti prin CGMB, la valoarea nominală şi anularea acestora. În urma modificărilor, capitalul social al companiei va fi de 120.000 de lei, divizat în 12.000 de acţiuni cu valoare nominală de 10 lei.
În referatul de aprobare se reaminteşte că societatea a avut un capitalul social iniţial de 120.000 lei, care a fost majorat ulterior la 358.000 lei, iar apoi la 57.135.000 lei. În 2019, societatea a achiziţionat un teren intravilan situat în Prelungirea Ghencea nr. 322, unde urma să realizeze un proiect rezidenţial cu destinaţia de locuinţe colective.
Potrivit documentului, aprobarea diminuării capitalului social al companiei şi restituirea aportului acţionarului majoritar este necesară, având în vedere că, în acest moment, societatea se află în imposibilitatea continuării construcţiei imobilului cu destinaţie de locuinţe sociale. Societatea a cerut pe 27 octombrie o nouă majorare de capital de 24.700.000 lei pentru finalizarea lucrărilor.
‘Menţionăm că majorarea de capital efectuată în data de 19.12.2017 de acţionarul majoritar în valoare totală de 56.777.000 lei a fost destinată achiziţiei terenului şi finalizării construcţiei. Având în vedere faptul că au fost încheiate succesiv trei acte adiţionale la contractul de proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie lucrări nr. 37 din 5.08.2019 încheiat cu societatea Compania Municipală Trustul de Construcţii Metropolitane S.A., se poate constata întârzierea constantă a lucrărilor la imobilul menţionat anterior, întârzieri ce atrag după sine pierderi şi un randament neadecvat al fondurilor investite de către acţionari’, se arată în referatul de aprobare.
Totodată, societatea comercială a acumulat până la 31 decembrie 2020 pierderi de 5,4 milioane lei. Se estimează, de asemenea, că modelul de business avut în vedere, respectiv finalizarea unităţilor locative, atribuirea acestora cu destinaţia de locuinţe sociale şi încasarea unei chirii modice ar conduce la creşterea pierderii financiare.
În documentul semnat de primarul general, Nicuşor Dan, se mai arată că în aceste condiţii este oportună aprobarea reducerii capitalului social al companiei şi restituirea aportului acţionarului majoritar. Se menţionează că restituirea se poate realiza prin numerar şi/sau prin darea în plată a bunurilor aflate în patrimoniul Companiei Municipale Imobiliara Bucureşti S.A.
* CGMB urmează să aprobe o finanţare de 22,7 milioane de lei pentru Programul Unitar de Acţiune pentru Deratizare, Dezinsecţie şi Dezinfecţie în anul 2022. Acesta prevede 3-4 tratamente anuale de deratizare în spaţiile deschise din domeniul public şi privat al Municipiului Bucureşti şi câte două tratamente în spaţiile comune închise (instituţii, locuinţe de tip condominiu). În ce priveşte dezinsecţia, se vor aplica 14 tratamente în spaţiile deschise şi câte 3 la nivelul instituţiilor. Împotriva larvelor de ţânţari se vor efectua 7 tratamente. Împotriva căpuşelor se vor efectua 4 tratamente pe an în zonele cu vegetaţie. Dezinfecţia se va realiza de 12 ori pe an în spaţiile interioare ale instituţiilor.