AcasăStiri generaleŞefa DSP Harghita: Avem o creştere explozivă a numărului de cazuri; îndemnăm...

Şefa DSP Harghita: Avem o creştere explozivă a numărului de cazuri; îndemnăm la vaccinare

Directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, Tar Gyongyi, îndeamnă locuitorii judeţului să se vaccineze, în contextul în care se înregistrează o creştere ‘explozivă’ a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

‘Faţă de perioada similară din decembrie, faţă de luna precedentă, suntem la de zece ori mai mult. (…) Am avut o creştere explozivă, de zece ori, de pe o zi pe alta. (…) Ne aşteptăm la tot ce se prevede şi se anunţă a fi mai greu şi mai rău. Mai ales acele previziuni pe care încercăm să le luăm din Occident, care deja sunt înaintea noastră cu câteva săptămâni, nu e sigur că se adeveresc la noi, că nu vor fi cazuri grave, pentru că noi, totuşi, nu ne putem compara cu ei la acoperirea vaccinală. Deci, din punctul acesta de vedere, noi avem, totuşi, emoţii şi temeri şi dorim din nou să îndemnăm pe toată lumea să-şi facă doza trei, cei care nu s-au decis până acum şi nu s-au vaccinat, să se gândească bine ce riscă’, a declarat, pentru AGERPRES, şefa DSP Harghita.

Aceasta a ţinut să sublinieze că vaccinarea protejează, iar numărul persoanelor imunizate care s-au infectat şi au făcut forme grave este redus.

‘Ceea ce vedem, că vaccinarea într-adevăr protejează, nu sută la sută, trebuie să spunem şi asta, să nu zică oamenii că nu vorbim sincer. Avem şi noi cazuri inclusiv de vaccinaţi infectaţi, dar în proporţie mult inferioară faţă de cei nevaccinaţi. Sunt forme uşoare, asimptomatice sau cu puţine simptome. (…) În total, din peste 860 de decese pe care le avem în judeţ, până acum, de la începutul pandemiei, avem, în total, 40 de vaccinaţi. Fiecare îşi evaluează riscul propriu şi aici aş vrea să atrag atenţia că riscul de boală, chiar dacă îl alegi, este cu mult mai multe riscuri şi imprevizibilităţi şi ameninţări la adresa sănătăţii şi a perioadei post-COVID, deja vedem că sunt mult mai multe riscuri decât oricare din vaccinuri’, a mai spus Tar Gyongyi.

Totodată, ea a îndemnat locuitorii judeţului să se imunizeze şi împotriva gripei, medicii de familie având disponibile doze de vaccin antigripal.

‘Încurajez pe toată lumea să îşi facă inclusiv vaccinul antigripal pentru că e mult mai uşor de pus diagnostic dacă ştim despre cineva că e vaccinat antigripal şi excludem posibilitatea gripei. Plus că e mult mai uşor de tratat o singură boală, decât combinarea a două infecţii respiratorii în acelaşi timp. Cele două infecţii se agravează reciproc, dacă sunt concomitent. Iar dacă sunt una după cealaltă, un sistem imunitar pus la pământ de către o boală este mult mai vulnerabil în faţa unei alte infecţii’, a explicat şefa DSP Harghita.

Ea a mai arătat că sistemul sanitar din judeţ, ‘obosit’, dar cu ‘experienţă’, se pregăteşte pentru valul cinci, în această perioadă fiind organizate şi centrele de evaluare ambulatorie pentru pacienţii COVID-19.

‘Aici, problema noastră mare este transportul, pe care l-am semnalat şi Ministerului Sănătăţii. Cum o să ajungă un om din rural, care nu are maşină proprie, cum o să ajungă la aceste centre? În autobuz nu se poate urca, pentru că e pozitiv, în tren la fel, dacă nu are maşină, cu ce vine, cum ajunge? Cu ambulanţa? Dacă vor fi în număr mare? În valul 4, ambulanţa abia a făcut faţă la cazurile grave sau solicitările de testare (…) pur şi simplu nu avem mijloace. ISU nu prea are baze legale (…) De la primărie nu poţi să ceri un şofer să-l transporte pe pozitiv’, a punctat dr. Tar.

Reprezentanta DSP a mai precizat că au apărut deja cazuri de infectare în şcoli şi a făcut un apel către părinţi să nu îşi trimită copiii bolnavi la cursuri.

‘Ei îşi cunosc foarte bine copiii şi văd semnele de boală poate mai repede decât medicul, să nu trimită copilul la şcoală, să nu-l lase în comunitate. Pentru că e chiar o măsură de răspundere individuală şi civică pentru a-i proteja pe alţii sau pentru a proteja comunitatea de răspândirea bolii. Nu ne dorim să avem şcoli închise, clase suspendate, dar se vede că, cu viteza asta de extindere, nu prea avem cum să scăpăm de asta’, a mai spus şefa DSP.

Întrebată dacă în judeţ au apărut cazuri de infectări cu varianta Omicron, aceasta a menţionat că au fost trimise probe pentru secvenţiere şi se aşteaptă rezultatele, dar, ţinând cont de contextul epidemiologic şi de viteza cu care se răspândeşte virusul, se presupune că respectiva variantă este prezentă în Harghita.

În ultimele 24 ore, în Harghita s-au înregistrat 80 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, în contextul în care luni au fost 12 cazuri, iar marţi şi miercuri 51, respectiv 48 de cazuri.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks