Ucraina merită sprijinul, empatia şi toată energia noastră în acest proces de reconstrucţie, a afirmat miercuri Alexandru-Mihai Ghigiu, şef al Cancelariei prim-ministrului României, la Forumul Rebuilding Ukraine, care are loc la Bucureşti.
El a subliniat că România este un partener de nădejde al Ucrainei şi al lumii libere în această parte a Europei.
‘Cred că Ucraina merită sprijinul, empatia şi toată energia noastră în acest proces de reconstrucţie, în acest proces despre viitor. Aş începe cu câteva remarci despre colaborarea noastră politică dintre cele două guverne şi cred că nu exagerez cu nimic astăzi dacă spun că, din punct de vedere politic, relaţiile dintre cele două state probabil că sunt la cel mai bun nivel. Am avut vizita premierului ucrainean la Bucureşti, iar astăzi premierul Marcel Ciolacu, împreună cu 10 miniştri, are o întâlnire bilaterală, guvern cu guvern, împreună cu parteneri ucraineni. Relaţia noastră poate nu a fost tot timpul cea mai bună, poate au fost momente în care cele două părţi au avut viziuni diferite, dar astăzi vorbim de o relaţie consolidată, o relaţie fermă şi o relaţie care a fost deja testată de conflict. România şi-a deschis frontierele, calea ferată, drumurile pentru a sprijini Ucraina umanitar, militar, economic. Practic, România a demonstrat şi sunt convins că va continua să facă acest lucru că este un partener de nădejde al Ucrainei şi al lumii libere în această parte a Europei’, a declarat Ghigiu.
Şeful Cancelariei premierului român a adăugat că acum este nevoie de pragmatism, să se treacă de la cuvinte la realizarea de proiecte concrete, iar pentru aceasta este nevoie de ‘încredere, solidaritate şi dialog’.
‘Avem nevoie de pragmatism, avem nevoie să trecem dincolo de cuvinte şi să vorbim de proiecte concrete. Vă dau un exemplu: astăzi se va semna un memorandum între Ministerul Transporturilor român şi cel ucrainean privind construcţia unui pod peste Tisa. Cele două guverne vor semna acorduri concrete de cooperare în domeniul sănătăţii, în domeniul industriei armamentului sau în domeniul transporturilor. Avem nevoie să ieşim din această spirală a conflictului şi să mergem spre viitor. M-aş referi la trei elemente importante. Primul este încrederea – avem nevoie să construim încredere între instituţii, între autorităţi locale, între oameni şi avem nevoie să creăm încredere partenerilor internaţionali că această zonă a Europei merită investiţii şi că această zonă a Europei face parte din marea familie europeană şi din marea familie a democraţiilor. Avem nevoie de solidaritate. Cetăţenii români, la începutul conflictului, şi-au arătat empatia faţă de fraţii lor ucraineni, şi-au arătat deschiderea pentru a contribui, fiecare după posibilităţi, la acest efort, la această luptă a democraţiei împotriva autoritarismului. Iar această solidaritate cred că trebuie să continue din partea tuturor celor care sunt aici sau a tuturor care participă la diverse evenimente destinate reconstrucţiei Ucrainei. (…) Cel de-al treilea element este dialogul. Avem nevoie de astfel de platforme în care să discutăm deschis, în care să clarificăm deschis ce se va întâmpla după momentul în care războiul se va încheia şi Ucraina, Europa şi lumea vor ieşi învingătoare din acest conflict’, a punctat vorbitorul.
Alexandru-Mihai Ghigiu a subliniat că România va continua să sprijine Ucraina.
‘Avem nevoie să nu fim nepregătiţi, poporul ucrainean va avea nevoie de sprijin. Din partea Guvernului României pot să vă asigur că aceste eforturi vor continua. Guvernul a promis că va sprijini şi va identifica soluţii pentru a creşte de la 2 milioane la 4 milioane de tone, care vor traversa infrastructura României pentru a ajunge la destinaţie în alte state care au şi ele nevoie de aceste cereale. Guvernul României a început modernizarea în ceea ce înseamnă infrastructura, proiecte prin care va reuşi, în perioada următoare, să sprijine acest efort economic şi militar al Ucrainei. Şi vă asigur că nimic nu va sta în calea reuşitei noastre comune: români, ucraineni, moldoveni, pentru că nu pot să nu menţionez atenţia deosebită pe care Guvernul de la Bucureşti o acordă Moldovei şi sprijinul constant pentru drumul european al Republicii Moldova şi al Ucrainei. Cred că important este să punem seminţele pentru ceea ce va însemna reconstrucţia Ucrainei şi victoria democraţiei în faţa autoritarismului şi în faţa dorinţei unor state de a-şi impune voinţa în faţa altora sau asupra viitorului altora’, a mai spus el.