AcasăStiri generaleŞeful SMFA: Situaţia de securitate tensionată - un moment plin de oportunităţi

Şeful SMFA: Situaţia de securitate tensionată – un moment plin de oportunităţi

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene (SMFA), general-locotenent Viorel Pană, a precizat vineri, în cadrul ceremoniei de înmânare a brevetelor şi insignelor piloţilor militari, absolvenţi ai cursului de aviaţie de la Baza Aeriană ‘Aurel Vlaicu’ Boboc, că situaţia de securitate tensionată în care se află forţele armate române se poate transforma într-o fereastră de oportunitate, ţinând cont de faptul că procentul de 2,5% din PIB pentru Apărare va genera noi capabilităţi militare de care ofiţerii ar putea beneficia.

La sediul Bazei Aeriene ‘Aurel Vlaicu’ Boboc a avut loc ceremonia de absolvire a Cursului de Bază Aviaţie – naviganţi, evenimentul desfăşurându-se în prezenţa şefului SMFA, gr.lt.Viorel Pană.

‘Este cel mai important moment din întreaga carieră. De altfel, nu îmi aduc aminte din cariera mea de un moment mai încărcat de emoţie decât cel în care mi-am primit însemnele de pilot sau poate ziua în care am făcut primul zbor în simplă comandă. Începeţi dumneavoastră treaba în Forţele Aeriene Române, în Aviaţie, în Ministerul Afacerilor Interne, la Marină şi în Forţele Terestre într-un moment deosebit de complicat, într-o situaţie de securitate tensionată, dar aproape că este o butadă ceea ce spun în continuare, un moment plin de oportunităţi. Aceşti 2,5% din PIB pentru Apărare înseamnă pentru dumneavoastră numai oportunităţi. Există o singură dorinţă sau o singură condiţie pentru a le accesa, ţintiţi cât mai sus. F16, F35, noile elicoptere din dotarea Forţelor Aeriene, elicopterele MAI, totul este în pregătire şi se va mişca repede. Să nu uitaţi că vă începeţi activitatea în anul în care am împlinit 110 ani de aeronautică militară. 2,5% pentru Apărare înseamnă o seamă de capabilităţi, înseamnă o relansare a programului F16 şi un nou avion multirol sperăm în câţiva ani ‘, a transmis şeful Statului Major al Forţelor Aeriene.

În cadrul evenimentului, ofiţerilor le-au fost oferite brevetele şi insignele de piloţi pentru aeronavele IAR 99 Standard, IAR-316B şi IAK52, moment care a culminat cu un survol al aeronavelor F16. Şeful promoţiei din acest an a fost Maria Bianca Ianovici, pilot de elicopter.

‘Primele ore de zbor, în elicopter eram mai fascinată de peisaj. După ce am început să pilotăm şi noi, a fost teribil de greu şi am muncit mult până când a devenit la fel frumos ca la început. Am ales elicopterul pentru că decolează pe verticală şi merge şi cu spatele, avionul nu poate’, a declarat şeful de promoţie al Academiei Forţelor Aeriene ‘Henri Coandă’, Maria Bianca Ianovici.

Noua promoţie este formată din 60 de piloţi, printre care 4 fete, ofiţeri ai Forţelor Aeriene Române, Forţelor Terestre, Forţelor Navale şi MAI.

Unul dintre absolvenţii Cursului de Bază Aviaţie de la Boboc se va pregăti în continuare pentru a pilota avionul F16.

‘Simt exact că este meseria şi ocupaţia pe care mi-o doresc. Sunt absolvent al Academiei Forţelor Aeriene, promoţia 2022, şi în prezent îmi desfăşor activitatea de zbor în Baza aeriană Boboc exploatând aeronava subsonică IAR 99. Mă aflu în programul de pregătire pentru avionul F16, urmând ca în anii următori să fac trecerea fie în ţară, fie în SUA. Ne aflăm la finalul cursului de bază, eu am ales aviaţia de vânătoare’, a precizat pilotul Forţelor Aeriene Române, Fusaru Claudiu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks