AcasăStiri generaleŞeful Statului Major al Apărării: Exerciţiul 'Noble Blueprint 21' demonstrează coeziunea aliaţilor

Şeful Statului Major al Apărării: Exerciţiul ‘Noble Blueprint 21’ demonstrează coeziunea aliaţilor

Şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a declarat, joi, în Portul Constanţa, la încheierea exerciţiului ‘Noble Blueprint 21’ desfăşurat în România, ce a fost planificat de comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, că antrenamentele efectuate demonstrează coeziunea aliaţilor ca urmare a implementării conceptului de realizare a ‘cunoaşterii reciproce înainte de a acţiona, la nevoie, în format aliat’.

‘Din punct de vedere al instruirii în context multinaţional, încheiem astăzi un alt eveniment major de pregătire, exerciţiul ‘Noble Blueprint 21’. Exerciţiul a fost planificat de comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa şi condus de comandantul Comandamentului Aliat al Forţelor Întrunite de la Napoli. El demonstrează coeziunea aliaţilor ca urmare a implementării conceptului de realizare a ‘cunoaşterii reciproce înainte de a acţiona, la nevoie, în format aliat’ – ‘know each other before we need each other’, a spus reprezentantul Statului Major al Apărării.

El i-a mulţumit conducătorul exerciţiului, comandantul Comandamentului Aliat al Forţelor Întrunite de la Napoli, amiral Robert Burke, pentru atenţia acordată desfăşurării exerciţiului şi, totodată, l-a asigurat pe acesta de întreaga apreciere a Statului Major al Apărării nu doar pentru ‘excelenta cooperare’ dintre structura pe care o comandă şi cele aliate dislocate pe teritoriul naţional, ci şi pentru ‘colaborarea remarcabilă’ dintre Comandamentul Aliat al Forţelor Întrunite de la Napoli şi Comandamentul Forţelor Întrunite din România.

General-locotenent Daniel Petrescu a spus că asigurarea securităţii naţionale se realizează prin ‘complementaritatea dintre postura naţională şi contribuţia colectivă’ la nivelul NATO.

‘În acest context, adaptăm permanent capacitatea naţională de gestionare a riscurilor şi ameninţărilor şi punem accent pe componenta de interacţiune şi consolidare reciprocă între capabilităţile naţionale şi cele care pot fi angajate la nivel aliat. Relaţia transatlantică reprezintă principalul element de susţinere a solidarităţii şi coeziunii. În acelaşi timp, Art. 3 al Tratatului de la Washington subliniază obligaţia fiecărui stat de a-şi dezvolta şi menţine capabilităţi suficiente pentru a rezista în faţa unui atac armat’, a declarat Petrescu.

Potrivit acestuia, ‘Noble Blueprint 21’ a inclus misiuni de recunoaştere terestră şi aeriană în România, vizite la unităţi esenţiale din arhitectura defensivă aliată din ţara noastră şi discuţii care au vizat sincronizarea acţiunilor din plan naţional cu cele din cadrul aliat.

‘Acest exerciţiu ne-a permis să înţelegem mai bine elementele-cheie ale planificării atât din punct de vedere conceptual, cât şi prin realizarea unei imagini reale a terenului şi geografiei diferitelor zone de pe teritoriul ROU. Obiectivul – ‘know each other, before we need each other’ – a fost atins. Decidenţii militari aliaţi au o înţelegere clară a capabilităţilor defensive naţionale şi s-au familiarizat cu zonele de interes strategic din România. Prin astfel de exerciţii asigurăm coeziunea pentru apărarea intereselor NATO în regiunea Mării Negre. Securitatea acestei regiuni necesită o abordare cuprinzătoare’, a afirmat şeful Statului Major al Apărării.

Şeful Comandamentului Aliat al Forţelor Întrunite de la Napoli, amiral Robert Burke, a subliniat că scopul exerciţiilor comune ale Aliaţilor este păstrarea păcii.

‘Am avut un foarte bun schimb de idei pentru a extinde colaborarea dintre echipele noastre şi să ne asigurăm că pregătirile noastre comune sunt mai complete. Scopul nostru de a analiza diverse pregătiri ale Aliaţilor dar şi naţionale nu este de a provoca vreun conflict, ci printr-un focus clar asupra activităţilor coordonate de apărare, să păstrăm pacea. În acest context, exerciţiul NATO ‘Noble Blueprint’ a validat libertatea de acţiune a Alianţei în zona Euro-Atlantică, a întărit independenţa, securitatea şi integritatea teritorială a naţiunilor Alianţei în regiunea Mării Negre şi a demonstrat că postura noastră militară combinată rămâne credibilă, coerentă şi rezistentă în faţa activităţilor oricărui adversar’, a spus Burke.

El şi-a exprimat, totodată, dorinţa de a se organiza în ţara noastră Forumul Naval al Mării Negre.

‘Este de asemenea în acest spirit faptul că doresc să ne întâlnim aici, din nou, anul viitor – din postura de Comandant al Forţelor Navale Europene ale Statelor Unite şi cu suportul autorităţilor române, la prima iteraţie a unui Forum Naval al Mării Negre, care are loc în mod regulat. Acest forum va aduce laolaltă factori decidenţi şi lideri ai marinei armate ai Alianţei pentru a avansa înţelegerea noastră comună a provocărilor de securitate regională din Marea Neagră şi pentru a ne adânci coordonarea iniţiativelor maritime pentru a răspunde mai bine nevoilor regiunii’, a afirmat amiralul.

Amiralul Robert Burke a mai spus că: ‘În cele din urmă, puterea noastră şi scopul comun ca Aliaţi demonstrate prin exerciţii precum ‘Noble Blueprint’ şi eforturile, la toate nivelurile, de a ne sincroniza activităţile, vor face diferenţa între dacă Europa va avea mai multe cazuri de agresiune a adversarilor în viitor, sau dacă obţine o doză de stabilitate strategică pe termen lung’.

Potrivit MApN, comandamentul Forţelor Aliate Întrunite al NATO de la Napoli, Italia, a organizat în România, în perioada 26 – 28 octombrie, exerciţiul ‘Noble Blueprint 21’, ca parte a programului de exerciţii şi antrenamente întrunite, destinate consolidării măsurilor de apărare colectivă a membrilor NATO. La exerciţiu au participat conducători ai unor structuri militare aliate, precum şi ai unor structuri militare din România şi Bulgaria.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks