Directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti SA, Claudiu Creţu, a subliniat joi, într-o conferinţă de presă, necesitatea de a creşte numărul angajaţilor pentru a accelera ritmul de reabilitare a sistemului de termoficare.
‘Lucrăm pe atâtea şantiere pe câte putem, cu resursele umane pe care le avem. (…) Avem nevoie de angajaţi sudori, instalatori, de muncitori necalificaţi. Ne-am organizat în intern. Avem posibilitatea de a califica oameni care vor să lucreze. (…) O problemă reală este lipsa resursei umane’, a afirmat Claudiu Creţu.
El a punctat necesitatea de a mări ritmul lucrărilor şi a precizat că, pe 30 iunie, compania îşi desfăşura activitatea cu puţin peste 3.000 de angajaţi, cu 1.277 de salariaţi mai puţin faţă de anul 2010, în condiţiile exploatării unui sistem într-un ‘proces continuu de degradare’.
Claudiu Creţu a menţionat că, în prezent, sunt identificate şi închise peste 40 de puncte în reţeaua de termoficare, însă având în vedere numărul redus al personalului lucrările sunt prioritizate în funcţie de importanţă.
Potrivit şefului Termoenergetica, cele mai importante şantiere, din punct de vedere al poziţionării lor în cadrul reţelei primare, unde se desfăşoară lucrări, sunt: în sectorul 2 – zona Dimitrov, Basarabia (pentru CET-ul Titan) şi Ştefan cel Mare la Spitalul ‘Sfântul Ştefan’, iar în sectorul 3 – zona Călăraşi, Labirint. Tot în sectorul 3, finalizarea lucrărilor din intersecţia bulevardului Camil Ressu cu Drumul Murgului ajută la preluarea zonei Camil Ressu, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady şi 1 Decembrie în aria de alimentare a CET Progresu. Totodată, finalizarea şantierului din zona bulevardului Octavian Goga sprijină preluarea consumatorilor pe aria CET Progresu. În ceea ce priveşte sectorul 4, zona Brâncoveanu reprezintă cel mai important şantier. Finalizarea acestei lucrări ajută la preluarea consumatorilor din zona Niţu Vasile, Olteniţa. De asemenea, finalizarea lucrărilor din zona Parcului Tineretului va contribui la preluarea consumatorilor pe aria CET Progresu.
‘Este vital să finalizăm urgent toate aceste lucrări, pentru că reprezintă zonele de alimentare cu agent termic pentru sectoarele 2 şi 3. Din păcate, nu putem creşte ritmul lucrărilor din cauza lipsei de personal. Deşi compania a aplicat, mai ales în ultimul an, şi aplică în continuare o politică de recrutare activă, numărul angajărilor este insuficient. Din 522 de posturi de muncitori scoase la concurs în primul semestru al anului 2022, doar 113 au fost ocupate. Peste toate acestea, se adaugă şi faptul că media de vârstă a salariaţilor companiei este de 49 de ani şi 6 luni’, a arătat Claudiu Creţu.
În opinia sa, angajarea a circa 200 – 300 de persoane în următoarele luni ar reprezenta ‘un pas înainte’.