Deputatul USR Cristian Seidler a criticat luni PSD, despre care a spus că este ‘campionul promisiunilor neîndeplinite’, afirmând că social-democraţii au minţit de mai multe ori în ceea ce priveşte majorarea pensiilor, dar şi referitor la eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi aleşilor locali.
‘PSD este campionul promisiunilor neîndeplinite acoperite de minciuni. Astăzi vă vom dezvălui cele opt minciuni pe pensii pe care PSD de a lungul timpului le-a proliferat în spaţiul public. Vom începe cu minciuna din 2019 prin care promiteau valoarea punctului de pensie de 1.875 încă din septembrie 2021. USR a afirmat încă de atunci că este doar o minciună legiferată, mai apoi ne-a confirmat ministrul Finanţelor de la PSD de la acea vreme care, scriindu-i premierului, îi spunea că nu există bani de fapt pentru această promisiune, chiar dacă între timp fusese legiferată. Iată, la un an de când sunt din nou la guvernare, cei de la PSD promit acum o valoarea punctului de pensie de 1.745 lei, dovedindu-şi practic minciuna din 2019’, a declarat Seidler, într-o conferinţă de presă la Parlament.
El a adăugat că ‘o altă minciună’ a PSD este că nu se poate creşte valoarea punctului de pensie din cauza plafonului de 9,4% din PIB cuprins în PNRR.
‘Aşa cum am mai arătat, punctul de pensie ar putea să fie 2.000 lei din această perspectivă şi acel plafon de 9,4% din PIB tot nu ar fi atins’, a spus deputatul USR, adăugând că, deşi Guvernul susţinea că va renegocia acest procent, acest lucru a fost doar ‘vorbărie goală’ pentru că nici măcar nu a depus o cerere în acest sens la Comisia Europeană.
Potrivit lui Seidler, PSD a promis eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, dar nu există o bază de date electronică pentru recalcularea tuturor pensiilor, conform Legii 127, care trebuia finalizată până la sfârşitul anului.
‘Săptămâna trecută, în Comisia de muncă, Ministerul Muncii, condus de un reprezentant de seamă al PSD, a cerut prelungirea acestui termen (de finalizare a bazei de date electronice – n.r.) până la finalul lunii august 2023. Dacă până la finalul lunii august 2023 se va putea eventual încheia doar realizarea bazei de date, vă daţi seama cum să faci recalcularea tuturor pensiilor şi, deci, să scapi de inechităţile din sistem încă în anul viitor’, a mai explicat Cristian Seidler.
Deputatul USR a mai susţinut că ajutoarele date anul trecut au adâncit, de fapt, inechităţile în sistem pentru că s-au impus un prag valoric şi un ajutor financiar fix.
‘Dacă dai o valoare fixă doar celor care se află sub un prag valoric, cei care au cu un leu mai mult nu vor primi nimic. Asta nu face decât să mărească inechităţile. (…) PSD susţine că e interesat de bunăstarea pensionarilor, în realitate, în anul ce se va încheia în curând, PSD nu va fi reuşit să scoată de sub pragul sărăciei toţi pensionarii din România, măsură care ar fi fost posibilă conform propunerii şi calculelor USR, înaintate încă în noiembrie anul trecut. (…) Cum a demonstrat de foarte multe ori, PSD e interesat de pensionar doar ca masă electorală, vrea să lase senzaţia că doar ei dau. Dimpotrivă, USR susţine că trebuie să existe un mecanism prin care valoarea punctului de pensie să fie stabilită cu cât mai puţină influenţă politică. Această reformă este cuprinsă, de altfel, în PNRR’, a transmis Seidler.
Conform acestuia USR, ‘alte minciuni’ ale PSD sunt promisiunile de a elimina pensiile speciale ale parlamentarilor şi ale aleşilor locali.
‘PSD promitea eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, după decizia deja bine cunoscută a Curţii Constituţionale. PSD blochează proiectul de lege depus de USR în acest sens. (…) Acest proiect poate să fie readoptat de plen într-o formă foarte simplă. De altfel, nu e o mare filosofie să elimine nişte pensii speciale’, a menţionat Cristian Seidler, adăugând că şi în privinţa pensiilor aleşilor locali, care vor intra în plată de anul viitor, USR a depus un proiect privind eliminarea lor, care ar fi blocat de PSD.
‘A şaptea minciună: PSD afirmă că pensiile speciale ale militarilor şi ale asimilaţilor acestora, pentru că nu vorbim doar despre militari, ci vorbim şi despre poliţişti, jandarmi, angajaţi ai serviciilor secrete, sunt pensii ocupaţionale. Am mai vorbit despre acest lucru: pensiile ocupaţionale există, efectiv, în România doar din acest an şi sunt pensii private, administrate privat. Dacă le denumim altfel decât sunt ele şi anume pensii speciale, nu facem altceva decât să minţim, marca PSD. În final, a opta minciună: PSD susţine că PNRR a fost elaborat în secret. Au spus acest lucru în mod repetat, în ciuda faptului că reprezentanţii lor, la cel mai înalt nivel, chiar preşedintele PSD a participat la dezbateri la vremea respectivă’, a indicat Seidler.
Deputatul USR a completat că PSD, prin conducerea Ministerului Muncii, refuză să facă public documentul primit de la consultanţii de la Banca Mondială în privinţa pensiilor, după ce a plătit 2 milioane lei pe realizarea acestuia.