Răspunsurile reprezentanţilor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) oferite, luni, senatorilor au fost ‘nesatisfăcătoare’, iar USR solicită revocarea conducerii instituţiei, invitând toţi parlamentarii să se alăture acestui demers, a declarat senatorul Anca Dragu.
‘Am avut astăzi la comisiile reunite economică şi buget-finanţe din Senat conducerea ASF. I-am invitat să avem un dialog despre situaţia dezastruoasă din piaţa asigurărilor. Din păcate, vedem că, în doi ani, două falimente de răsunet s-au întâmplat. Milioane de români au fost efectiv păgubiţi. Noi am început în Parlament şi procedură de revocare a conducerii ASF. Considerăm că în aceste condiţii conducerea ASF nu mai are autoritatea morală şi profesională să rămână în funcţie şi le cerem în mod explicit demisia şi invităm pe colegii senatori şi deputaţi să voteze demiterea acestora. Aţi asistat la o serie de întrebări, răspunsurile au fost cu totul nesatisfăcătoare’, a afirmat Dragu.
Ea a susţinut că explicaţiile conducerii ASF s-au rezumat la faptul că ‘fie legea naţională, fie legea europeană nu le-au permis să prevină aceste falimente în piaţa asigurărilor’.
Potrivit senatorului USR, rolul ASF este ‘să se asigure că nu se întâmplă falimente’. ‘Nu putem accepta această explicaţie, că nu au putut face nimic decât să asiste la falimentul Euroins şi City Insurance, care trebuie precizat că însemnau aproape 80% din piaţa RCA. Adică, aici era un risc sistemic important, ar fi trebuit să fie mult mai fermi în a aplica toate măsurile de redresare şi procedurile de reziliere astfel încât să nu ajungem în faza de faliment. (…) De ce mai avem nevoie de ASF dacă nu pot face nimic şi companiile de asigurări dau faliment?’, a adăugat Anca Dragu.
La rândul său, senatorul USR Silvia Dinică a transmis că răspunsurile au fost menite ‘să spele imaginea conducerii ASF, care evident că, în acest moment, a închis ochii şi a făcut greşeli pentru că altfel nu s-ar fi ajuns aici şi eterna explicaţie că nu ne permite cadrul legislativ (…) este pur şi simplu o scuză’.
Dinică a menţionat că la Comisia economică şi Comisia de buget-finanţe nu s-a primit niciun fel de solicitare pentru a discuta cu senatorii modificarea legislaţiei.
Potrivit Ancăi Dragu, o nouă echipă de profesionişti la conducerea ASF ar putea aduce ‘încredere pe piaţa asigurilor’.
Ceilalţi parlamentari din opoziţie, senatori şi deputaţi AUR, au participat la audierea conducerii ASF şi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de aceasta prin afişarea unor pancarte inscripţionate cu: ‘Protejaţi românii, nu mandatele voastre’, ASF = corupţie, hoţie’, ‘12.000 de euro salariu lunar’, ‘Atenţie! Instituţie inutilă’.