Acasă55Senat/Comisiile de specialitate susţin respingerea sesizării USR referitoare la neconstituţionalitatea revocării din...

Senat/Comisiile de specialitate susţin respingerea sesizării USR referitoare la neconstituţionalitatea revocării din funcţie a Ancăi Dragu

Membrii comisiilor juridică şi pentru constituţionalitate din Senat au adoptat marţi, în şedinţă comună, cu majoritate de voturi, punctul de vedere propus de grupurile PSD – PNL – UDMR, prin care se susţine respingerea sesizării USR, ca neîntemeiată, cu privire la neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului nr.131/2021 prin care a fost revocată din funcţie Anca Dragu, preşedintele Senatului.

Punctul de vedere adoptat va fi transmis Biroului permanent al Senatului.

‘Supun la vot punctul de vedere propus de PNL – PSD – UDMR, în sensul formulării unui punct de vedere al Biroului permanent al Senatului către Curtea Constituţională, prin care se susţine respingerea sesizării USR, ca neîntemeiată, cu privire la neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului 131/2021 (…). Majoritatea, întrunită pentru transmiterea către Biroul permanent a punctului de vedere propus de grupurile PNL, PSD şi UDMR. Solicitarea pentru supunerea la vot a punctului de vedere al USR rămâne fără obiect, întrucât a fost adoptat un punct de vedere care va fi transmis Biroului permanent’, a declarat preşedintele Comisiei juridice, senatorul Iulia Scîntei.

Potrivit acesteia, revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului a Ancăi Dragu s-a produs ca urmare a schimbării configuraţiei politice, pe fondul retragerii de la guvernare a USR şi a votului pe moţiunea de cenzură depusă de grupul parlamentar PSD.

‘În cuprinsul punctului de vedere este expus în mod clar că propunerea s-a întemeiat pe o susţinere parlamentară, o coaliţie majoritară care în prezent nu mai există, ca urmare a retragerii de la guvernare a partidului USR, comunicată de liderii USR şi PLUS printr-o adresă înaintată prim-ministrului, deci retragerea din coaliţia de guvernare şi apoi retragerea din coaliţia parlamentară ca urmare a votului pe moţiunea de cenzură depusă de grupul parlamentar PSD. Acest ultim gest parlamentar a dus şi la încetarea coaliţiei parlamentare şi implicit la demiterea Guvernului din care a făcut parte şi USR. Cererea de solicitare de revocare a fost depusă ca urmare a schimbării configuraţiei politice pe care chiar liderii USR şi PLUS au invocat-o ca urmare a demisiei miniştrilor şi retragerii miniştrilor proprii din guvernul condus de Florin Cîţu. Cererea a fost formulată de două grupuri parlamentare, PNL şi UDMR, care au făcut parte din alianţa post-electorală de susţinere a candidatului comun, în persoana doamnei Anca Dragu’, a explicat Scîntei.

Anca Dragu a declarat că este ‘un abuz de putere’ revocarea sa din funcţie, care a fost solicitată de noua majoritate PNL-PSD-UDMR.

‘Este un abuz de putere’, a spus Dragu în şedinţa Senatului în care s-a supus la vot revocarea sa din funcţie. Ea a invocat stabilitatea instituţională, motivând că persoana care ocupă funcţia de preşedinte al Senatului nu trebuie schimbată de fiecare dată când se schimbă majoritatea parlamentară.

Ea a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională decizia revocării.

Revocarea sa din funcţie a înregistrat 82 de voturi ‘pentru’, 24 ‘împotrivă’ (USR) şi 9 abţineri (AUR). Votul a fost secret, cu cartele. AGERPRES /(A-AS:Autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks