Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu unanimitate de voturi, un proiect care modifică şi completează Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, facilitându-se direcţionarea de către contribuabilii persoane fizice a 3,5% din impozitul pe venit către bibliotecile de drept public cu personalitate juridică.
Proiectul, iniţiat de parlamentari USR, susţinuţi de PSD, PNL şi neafiliaţi, pune în acord regimul actual al redirecţionării a 3,5% din impozitul pe venit al persoanelor fizice cu Legea 334/2002 a bibliotecilor care prevede că acestea pot fi finanţate şi de alte persoane juridice de drept public sau privat, precum şi de persoane fizice, prin donaţii, sponsorizări sau alte surse legale de venituri.
‘Dacă intenţia legiuitorului a fost, la fel ca şi în cazul asociaţiilor non-profit şi al cultelor religioase, acela de a le oferi posibilitatea de susţinere a acestora prin donaţii şi sponsorizări de către persoane fizice, se cuvine să aplicăm un tratament similar şi în privinţa redirecţionărilor din impozitul pe venit al contribuabililor persoane fizice’, se arată în expunerea de motive.
La nivelul Uniunii Europene, majoritatea ţărilor prevăd un regim fiscal care asigură deductibilitatea parţială sau totală a sumelor donate către instituţii artistice şi culturale, inclusiv cele finanţate din bugetul naţional sau din bugetele locale, lucru care permite acestor instituţii să îşi creeze surse de venituri suplimentare şi să îşi menţină în acelaşi timp portofoliul de servicii gratuite.
‘Absenţa solicitării unor contraprestaţii băneşti (a unei plăţi) pentru serviciile pe care le oferă ţine de esenţa şi de menirea bibliotecilor de drept public în general şi a bibliotecilor publice în particular de a oferi acces la cunoaştere tuturor, în mod gratuit. Un alt motiv pentru care o astfel de abordare este una extrem de utilă este legat de creşterea orientării spre client a acţiunilor bibliotecarilor. În mod cert, perspectiva că unii dintre abonaţii bibliotecilor ar putea deveni susţinători activi prin redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe veniturile datorate va stimula oferirea unor servicii cât mai bune, cât mai adecvate, care să răspundă caracteristicilor particulare ale abonaţilor’, mai explică iniţiatorii.
Proiectul a fost adoptat cu un amendament potrivit căruia Ministerului Culturii ar trebui să-i fie transmisă o listă actualizată a bibliotecilor de drept public, necesară pentru întocmirea registrului acestora.
Conform expunerii de motive, 75 de biblioteci de drept public cu personalitate juridică vor putea primi finanţare prin mecanismul direcţionării a 3,5% din impozitul pe venit sau al persoanelor fizice, iar impactul financiar, în primul an, este estimat la 1.500.000 lei. ‘O continuare cu succes a programului de atragere a susţinătorilor persoane fizice de către bibliotecile de drept public poate duce această sumă la 4.556.250 lei în 2027’, estimează iniţiatorii proiectului.
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect.