AcasăStiri generaleSenat: Intervenţii legislative de redefinire a limitelor unor arii protejate pentru amenajări...

Senat: Intervenţii legislative de redefinire a limitelor unor arii protejate pentru amenajări hidroenergetice

Senatul a adoptat o propunere legislativă care modifică OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi a faunei sălbatice pentru a permite realizarea ‘cu celeritate’ a proiectelor investiţionale în sectorul energetic, aflate într-un stadiu avansat de executare.

Au fost înregistrate 88 de voturi ‘pentru’ şi 25 împotrivă.

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari preponderent PSD, ‘prin intervenţiile legislative preconizate se urmăreşte să se faciliteze realizarea cu celeritate a proiectelor investiţionale aflate într-un stadiu avansat de executare, cu efectul dorit al creşterii capacităţii de producţie’, ca prim pas în ‘intensificarea ritmului de realizare a investiţiilor în sectorul energetic’.

Proiectul de act normativ, amendat de Senat, prevede că ‘modificarea limitelor ariilor naturale protejate în sensul delimitării unei precizii mai bune se face la iniţiativa Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate sau a structurii de administrare a ariei naturale protejate în baza unui studiu ştiinţific, cu avizul Consiliului ştiinţific, cu aprobarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului’.

Prin excepţie de la unele prevederi legale, modificarea limitelor ariilor naturale protejate, este posibilă prin scoaterea unor suprafeţe din interiorul ariilor naturale protejate, dacă, pentru suprafeţele respective, la data de 29 iunie 2007, erau aprobate, prin hotărâre a Guvernului sau decrete de stat, obiective de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, care erau în curs de execuţie sau demarate anterior acestei date, în temeiul legislaţiei în vigoare.

‘Noile limite ale ariilor naturale protejate vor fi trasate astfel încât perimetrul schemei de amenajare hidroenergetice, inclusiv al drumurilor de acces aferente amenajărilor hidroenergetice, staţiilor şi liniilor de evacuare putere aferente acestora să fie în afara ariei naturale protejate. Suplimentar, între noile limite ale ariei naturale protejate şi limitele amenajării hidroenergetice va fi păstrată o zona minimă, tampon, de lăţime de 100 metri, pe toată lungimea de grăniţuire. (…) Modificarea se avizează numai în situaţia în care, prin grija şi pe cheltuiala beneficiarului obiectivelor de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, (…) se instituie regimul de arie naturală protejată pe o altă suprafaţă adiacentă ariei naturale protejate, situată oriunde pe graniţa acesteia. Suprafaţa minimă adusă în compensare va fi echivalentă cu suprafaţa scoasă de pe teritoriul ariei naturale protejate, majorată cu zona-tampon’, stipulează propunerea legislativă.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for legislativ decizional în acest caz.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks