Senatul a completat, miercuri, în plen, în acord cu decizia Curţii Constituţionale, la reexaminare, legea pentru modificarea articolului 369 din Codul penal prin care se pedepseşte incitarea la ură, violenţă şi discriminare, fiind incluse criteriile de discriminare.
Au fost înregistrate 108 voturi ‘pentru’ şi 13 ‘împotrivă’.
Legea, iniţiată de Guvern în luna februarie, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, pe 30 iunie şi atacată la CCR de preşedintele Klaus Iohannis din cauza lipsei unor criterii în conţinutul normei de incriminare a infracţiunii.
Pe 15 septembrie, CCR a decis că sunt neconstituţionale dispoziţiile legii potrivit cărora incitarea la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Legea a fost amendată, marţi, de Comisia juridică, raportul comisiei, de admitere cu amendamente la reexaminare, a fost însuşit, miercuri, de plen, iar articolul 369 din Codul penal stipulează că ‘incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA ori pentru alte criterii de acelaşi fel, considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă’.
Guvernul şi-a argumentat actul normativ prin ‘procedura declanşată de Comisia Europeană, precum şi deficienţele semnalate de aceasta, ce impun luarea măsurilor necesare pentru punerea legislaţiei naţionale în acord cu prevederile Deciziei-cadru 2008/913/JAI, astfel încât să se asigure transpunerea corectă a prevederilor acesteia’.
Senatorul neafiliat Diana Ivanovici-Şoşoacă a atras atenţia că, prin amendament, au fost menţionate discriminările, dar nu şi ‘intensitatea vătămării’.
‘Nu orice cauză de acest fel poate fi trimisă către procuror pentru a fi anchetată, iar dacă ne raportăm la ceea ce se întâmplă zilele acestea, pentru dumneavoastră, cei care îi acuzaţi pe nevaccinaţi că nu se vaccinează, s-ar putea să intraţi sub incidenţa articolului 369 şi să fiţi voi condamnaţi pentru faptul că ne jigniţi pe noi şi ne trimiteţi la gunoiul istoriei pentru că nu ne vaccinăm. Este o discriminare. Se întoarce ca un bumerang împotriva dumneavoastră’, a spus Şoşoacă, miercuri, în plen.
Legea va fi reexaminată în urma deciziei CCR şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.