Prin proiectul România Educată se are în vedere sprijinirea mamelor minore pentru a-şi continua educaţia şi pentru a învăţa o meserie, astfel încât să se poată întreţine singure, a afirmat senatorul Lucica Muntean, preşedintele preşedintele Comisiei de anchetă privind investigarea cazurilor de abuzuri împotriva minorilor din serviciile de tip rezidenţial, aflate în subordinea Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC).
Alte măsuri aflate în atenţia Guvernului, menţionate de senatorul Muntean, vizează îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a copiilor şi mamelor minore din comunităţile vulnerabile pentru a reduce numărul sarcinilor la vârste sub 18 ani, rata avorturilor şi a mortalităţii infantile şi materne. Prin Programul Operaţional de Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027 se vor finanţa servicii comunitare integrate în 2.000 de comunităţi rurale şi defavorizate din România şi prin Proiectul Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene se vor acorda tichete în valoare de 2.000 de lei mamelor cu posibilităţi financiare reduse.
Muntean a participat la dezbaterea organizată de Senat şi ‘Salvaţi Copiii România’ la care au fost prezentate date din ‘Raportul privind situaţia mamelor minore – 2021’, realizat pe un eşantion de 640 de persoane, dintre care 178 de mame şi gravide minore. Concluziile desprinse relevă că 74% dintre gravidele şi mamele minore indică alocaţia copilului ca principală sursă de venit; 66% dintre gravidele şi mamele minore au dificultăţi în a găsi muncii ocazionale; peste 60% dintre ele locuiesc în gospodării de 5 sau mai multe persoane (unele neavând grup sanitar în locuinţă); 73% dintre gravide trebuie să se deplaseze în altă localitate pentru controlul ginecologic; 20% dintre mamele minore au mai mult de un copil sau provin la rândul lor din mame minore.
‘Majoritatea mamelor sau gravidelor minore nu utilizează măsuri contraceptive din motive religioase sau financiare, nu au cunoştinţe în domeniul educaţiei pentru viaţă (educaţie sexuală) şi nu mai merg la şcoală de când sunt gravide, dar nici după naştere’, se mai arată în studiul realizat de Salvaţi Copiii.
Potrivit unui comunicat al Senatului transmis AGERPRES, Lucica Muntean consideră că ‘ameliorarea situaţiei existente poate fi obţinută doar prin îndepărtarea cauzelor generatoare – sărăcia şi lipsa de educaţie’.
Preşedintele comisiei senatoriale de anchetă a amintit că împreună cu alţi parlamentari a iniţiat un proiect de lege privind conştientizarea depresiei post-partum care, nediagnosticată şi netratată la timp, poate deveni o problemă majoră de sănătate şi că membrii comisiei propus publicarea de către Institutul Român pentru Drepturile Omului a unui Ghid privind prevenirea abuzurilor împotriva minorilor.
‘Aceştia sunt doar câţiva paşi din lungul drum pe care îl avem de străbătut până la soluţionarea fenomenului ‘copii cu copii’ din România, dar am încredere că prin implicarea noastră, a tuturor, până la urmă vom reuşi să atingem toate obiectivele pe care ni le-am propus’, a menţionat Muntean.