AcasăStiri generaleSenat: Plenul - convocat în sesiune extraordinară pentru OUG privind masa caldă...

Senat: Plenul – convocat în sesiune extraordinară pentru OUG privind masa caldă în şcoli

Biroul permanent al Senatului a convocat vineri, de la ora 14,00 plenul în sesiune extraordinară pentru o informare privind adoptarea de către Guvern, în vacanţă parlamentară, a unor ordonanţe de urgenţă printre care cea privind continuarea programului de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Anca Dragu a declarat că ordonanţa privind masa caldă în şcoli este cea mai importantă dintre cele luate în discuţie la Biroul permanent şi care se vor afla pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare.

‘Am avut patru ordonanţe de urgenţă pentru acest Birou permanent şi cea mai importantă este aceea privind masa caldă în şcoli. Este o ordonanţă care prelungeşte programul aprobat în 2016, prin OUG 72 din 2016. Avem 150 de şcoli care implementează programul masa caldă. A fost majorată şi suma plătită pentru un meniu pentru un copil şi este în acest moment de 10 lei. Din păcate, avem numai 150 de şcoli şi ar trebui să ajungă la cele 4000 – 5000 de şcoli, chiar la cele aproape cele 10.000 de şcoli, câte sunt în total cu tot cu cursurile organizate de licee ş.a.m.d.’, a precizat Dragu.

Ea a adăugat că există o corelaţie directă între reducerea abandonului şcolar şi masa caldă.

‘S-a constatat că există deja rezultate pozitive în ceea ce priveşte reducerea abandonului şcolar. Undeva de la 19% în 2015, la 15% în prezent. Cu siguranţă este o relaţie directă între aceste două elemente directe – abandonul şi masa caldă. Masa caldă a fost gândită ca un program care să reducă abandonul şcolar şi ştiţi că am făcut eforturi deosebite în Guvernul Cioloş pentru acest program’, a încheiat Dragu.

De asemenea, plenul va fi informat cu privire la aprobarea ordonanţei referitoare la unele măsuri din domeniul pensiilor publice, precum şi a celei privind la regimul deşeurilor. Altă ordonanţă de urgenţă de care plenul va fi informat este OUG 93/2021 privind instituirea unor măsuri pentru derularea Programului naţional de dezvoltare locală etapa a II-a.

Senatul este prima cameră sesizată pentru proiectele legislative privind aprobarea ordonanţelor de urgenţă menţionate.

După informarea plenului, Comisiile de specialitate urmează să finalizeze, în termenele stabilite de Biroul permanent, avizele şi raportul aferente acestor acte normative.

Potrivit articolului 115 din Constituţie, o ordonanţă de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă sesizată, Senatul în acest caz, şi după publicarea ei în Monitorul Oficial. Camerele Parlamentului, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. AGERPRES /(A – autor: Sorinel Peneş, editor: Cătălin Alexandru)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks