Senatul a adoptat, luni, o propunere legislativă prin care se creează un sistem naţional pentru asigurarea monitorizării calităţii aerului.
Au fost înregistrate 59 de voturi ‘pentru’, 43 ‘pentru’ şi două împotrivă.
Potrivit iniţiatorilor, un grup de parlamentari preponderent USR, proiectul, care modifică Legea 104/2011 privind calitatea aerului, este menit să reducă poluarea atmosferică în oraşe.
Cadrul organizatoric, instituţional şi legal de cooperare între autorităţile şi instituţiile publice, cu competenţe în domeniu, este asigurat prin Sistemul Naţional pentru Calitatea Aerului (SNCA), în scopul evaluării şi gestionării calităţii aerului înconjurător, în mod unitar, pe întreg teritoriul României, precum şi pentru informarea populaţiei şi a organismelor europene şi internaţionale privind calitatea aerului înconjurător.
Furnizarea datelor şi informaţiilor necesare realizării atribuţiilor fiecărei autorităţi şi instituţii publice în cadrul SNCA se face cu titlu gratuit.
SNCA asigură monitorizarea calităţii aerului înconjurător prin Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA).
Prin propunerea legislativă se definesc termeni specifici calităţii aerului (anumiţi poluanţi), se instalează o reţea de senzori pentru monitorizarea şi măsurarea calităţii aerului, se recomandă monitorizarea particulelor de tip PMIO ultrafine în suspensie şi se introduc anumite atribuţii în sarcina primarilor: informarea publicului cu privire la calitatea aerului înconjurător şi reprezentanţilor Gărzii Naţionale de Mediu.
Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.