Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect care modifică legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu scopul de a încuraja tinerii din sistemul de protecţie specială să urmeze o formă de învăţământ, în vederea obţinerii unei calificări profesionale şi a integrării pe piaţa muncii.
Propunerea legislativă, iniţiată de senatori PNL, PSD, USR, AUR, UDMR şi unul neafiliat, are ca obiect de reglementare modificarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în sensul înlocuirii sintagmei ‘învăţământ la zi’ cu ‘formă de învăţământ prevăzută de lege’.
Potrivit iniţiatorilor, în cuprinsul legii se regăseşte sintagma ‘învăţământ de zi’, cu referire la formele de învăţământ pe care trebuie să le urmeze tinerii care beneficiază/au beneficiat de o măsură de protecţie specială, pentru a primi sprijin şi după împlinirea vârstei de 18 ani. Astfel, articolul 55 alineatul 2 prevede că, ‘la cererea tânărului, exprimată după dobândirea capacităţi depline de exerciţiu, dacă îşi continuă studiile o singură dată în fiecare formă de învăţământ de zi, protecţia specială se acordă în condiţiile legii, pe toată durata continuării studiilor, dar fără a se depăşi vârsta de 26 de ani’.
De asemenea, cu referire la protecţia specială a tinerilor care frecventează cursuri, articolul 129 din lege prevede că ‘tinerii care au beneficiat de o măsură de protecţie specială, în condiţiile legii, şi au împlinit vârsta de 18 ani, pot opta pentru continuarea măsurii de protecţie specială în condiţiile prevăzute de art. 55 sau pentru primirea unei indemnizaţii lunare. Beneficiază de această indemnizaţie până la împlinirea vârstei de 26 de ani tinerii care fac dovada că urmează o formă de învăţământ la zi sau au un loc de muncă’.
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect.