Senatul a adoptat, luni, în plen, în unanimitate, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului în domeniul securităţii sociale între România şi Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti la 23 martie 2023.
Acordul prevede principiul egalităţii de tratament între persoane care domiciliază pe teritoriul unuia dintre statele semnatare şi cetăţenii celuilalt stat semnatar în aplicarea legilor privind eligibilitatea pentru pensii şi plata acestora.
Totodată, se prevede principiul exportului pensiilor cu excepţia, în ceea ce priveşte România, a prestaţilor speciale necontributive în bani. Sunt incluse aspecte referitoare la stabilirea legislaţiei aplicabile de securitate socială, respectiv legislaţia privind contribuţiile de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, regulile generale conform cărora persoana care îşi desfăşoară activitatea ca angajat sau lucrător independent pe teritoriul unui stat semnatar este supusă, în ceea ce priveşte angajarea sau activitatea independentă, doar legilor acelui stat semnatar, indiferent de locul unde persoana îşi are domiciliul sau de locul unde se află sediul angajatorului.
Acordul stabileşte o serie de reguli suplimentare pentru anumite categorii de angajaţi sau lucrătorii independenţi, dar şi reguli de calcul al pensiilor, măsuri administrative şi cooperare, inclusiv limba de comunicare, moneda de plată, soluţionarea diferenţelor, durata şi intrarea în vigoare.
În ceea ce priveşte stabilirea pensiilor este prevăzut şi cazul în care o persoană nu îndeplineşte condiţiile pentru dobândirea unui drept la pensie, totalizarea perioadelor de asigurare, calculul pensiilor bazându-se pe principiul ‘pro rata temporis’ proporţional cu contribuţiile în sistemul naţional.
Senatul este cameră decizională în cazul acestui proiect de lege.