Senatorii au respins, luni, în plen, un proiect de lege care prevede interzicerea acordării decoraţiilor persoanelor condamnate definitiv prin hotărâre judecătorească la o pedeapsă privativă de libertate şi persoanelor care au fost lucrători sau colaboratori ai organelor de Securitate şi care au făcut poliţie politică.
Totodată, propunerea legislativă prevede instituirea unor măsuri pentru verificarea membrilor ordinelor privind colaborarea cu organele de Securitate, clarificarea modului în care persoanele condamnate definitiv prin hotărâre judecătorească la o pedeapsă privativă de libertate pot pierde calitatea de membru al unui ordin, retragerea calităţii de membri ai unui ordin persoanelor care au fost lucrători sau colaboratori ai organelor de securitate şi care au făcut poliţie politică, limitarea mandatului de cancelar care conduce Cancelaria Ordinelor la o perioada cumulativă de maximum 10 ani, precum şi stabilirea unui termen pentru ocuparea funcţiilor vacante ale membrilor consiliului de onoare.
Senatorii au respins astfel o propunere legislativă aparţinând parlamentarilor USR privind reglementarea, modificarea şi completarea Legii nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a OUG nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.293/2008, cu modificările şi completările ulterioare.
Senatorul USR Raoul-Adrian Trifan a arătat că raportul comisiei la acest proiect este unul de respingere, fără o analiză a textului.
‘Prin această iniţiativă aducem claritate Legii 29/2000 şi readucem onoarea în sistemul de decoraţii al României. Acest proiect este unul simbolic pentru aceste zile, în care ne amintim ce s-a întâmplat acum 32 de ani. Vă rog să-l votaţi cu gândul la români, nu la foştii condamnaţi penal sau la foştii securişti’, a afirmat senatorul Trifan.
Parlamentarii AUR au votat în favoarea proiectului, pe care îl consideră onest şi cât se poate de echitabil, a declarat, la rândul său, Sorin Lavric.
În final s-au înregistrat 84 de voturi în favoarea respingerii proiectului, 37 de voturi împotrivă şi o abţinere.
Senatul este prima cameră sesizată în cazul acestui proiect, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.