Memoria eroilor Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost onorată, marţi, în şedinţa solemnă a Senatului consacrată împlinirii a 34 de ani de la acest moment istoric.
Şedinţa a început cu intonarea imnului de stat al României şi cu un moment de reculegere în memoria eroilor Revoluţiei.
Senatorul PSD Sebastian Răducanu a evidenţiat că valorile pentru care românii au luptat în Decembrie 1989 au devenit, cu trecerea timpului, baza societăţii.
‘În urmă cu 34 de ani, dorinţa de a elibera România de regimul comunist a devenit atât de puternică încât românii au ieşit în stradă cu mâinile goale şi au stat de neclintit în faţa armelor. (…) Tinerii trebuie să cunoască trecutul şi preţul plătit pentru libertate pentru a aprecia mai mult ceea ce au, dar şi pentru a conştientiza că sunt responsabili de a păstra şi de a continua consolidarea procesului democratic. Valorile pentru care românii au luptat în Decembrie 1989 au devenit, cu trecerea timpului, baza societăţii noastre. Avem datoria să nu uităm ororile unui regim care a pornit o luptă împotriva propriului popor. (…) Gândurile noastre se îndreaptă spre martirii Revoluţiei, spre familiile acestora. (…) Onorăm memoria şi sacrificiul acestora în fiecare zi în care luptăm pentru împlinirea şi apărarea idealurilor pentru care ei s-au jertfit’, a afirmat Răducanu, de la tribuna Senatului.
Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a pledat pentru construirea ‘unui proiect de ţară pentru următorii 20 – 30 de ani’, care este posibil doar cu ‘educaţie, sănătate, infrastructură, solidaritate, consolidare instituţională’.
‘Sângele vărsat în Decembrie 1989 al celor 1.166 de morţi şi al celor aproape 3.200 de răniţi cere adevărul. Din această perspectivă şi Justiţia română are obligaţia de a da un răspuns, iar eu le doresc tuturor celor care se află în situaţia de justiţiabili în această speţă multă sănătate, taman pentru că la un moment dat să poate răspunde pe acest Pământ pentru toată suferinţa de atunci. (…) Cred în România şi cred că doar împreună vom reuşi să construim ţara pe care şi-au imaginat-o cei care au plătit cu preţul vieţii, în Decembrie 1989, la Timişoara, în Bucureşti şi în celelalte localităţi martir pentru ca noi, astăzi, să fim liberi’, a evidenţiat Pauliuc.
Potrivit senatorului USR Raoul Trifan, revoluţionarii care au ieşit în stradă, în urmă cu 34 de ani, la Timişoara, nu şi-au dorit o Românie precum cea de astăzi.
‘Conform unui sondaj recent, aproape jumătate dintre români cred că se trăia mai bine înainte de 1989, pe timpul comunismului. Oare cum am ajuns, ca societate, în acest punct? Cum de românii au uitat de cozile de la alimente, de penuria generalizată şi de opresiunea odiosului regim comunist? (…) Revoluţionarii ieşiţi în stradă la Timişoara nu şi-au dorit un stat cum este România astăzi, un stat în care oamenii sunt învrăjbiţi între ei, în baza adeziunii la o categorie socio-profesională sau alta’, a spus Trifan.
Liderul senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a afirmat că şedinţa solemnă de marţi a Senatului ‘musteşte de formalism’.
‘Eroii din Decembrie 1989 nu au murit ca să fie elogiaţi, nu au murit pentru discursuri searbede care să fie rostite în numele şi pe seama lor, ci au murit pentru un ideal, cel al libertăţii, libertate care, nu o dată, în cele peste trei decenii scurse de la Revoluţie, a fost pusă în primejdie, ameninţată. (…) Astăzi este o zi tristă, în care ar trebui să facem măcar apel la memorie. (…) Statul român nu s-a schimbat fundamental, din păcate, în cele trei decenii scurse de la Revoluţie. (…) Libertatea este o valoare care e probată prin fiecare gest al nostru, în fiecare zi. Acesta este idealul celor care s-au jertfit în ’89, acesta ar trebui să fie şi modul nostru de a-i onora pe cei care au căzut în ’89 şi dacă nu apărăm libertatea pentru noi ar trebui să o facem măcar pentru memoria lor’, a susţinut Târziu.
Senatorul UDMR Lorand Turos a amintit că, în fiecare an, decembrie este ‘o lună încărcată de emoţii puternice’.
‘Revoluţia a dovedit că solidaritatea dintre diferite etnii şi confesiuni poate fi mai puternică decât deosebirile ce le caracterizează. Decembrie 1989 nu a fost doar o victorie asupra comunismului, a fost primul moment din istoria noastră comună în care societatea românească şi minorităţile autohtone au realizat o unitate, o solidaritate nemaiîntâlnită până atunci pentru un scop comun – obţinerea libertăţii. (…) Anul ’89 a fost momentul în care împreună am pus bazele unei societăţi libere, democratice, momentul în care am conştientizat cu toţii că drumul nostru comun spre Europa este cel mai simplu de parcurs doar prin valori ca libertatea, egalitatea şi fraternitatea. (…) Cu toţii avem datoria să păstrăm vii ideile Revoluţiei: orientarea pro-europeană în societate, să oprim orice proces de restaurare, să împiedicăm orice abatere de la drumul democraţiei şi al convieţuirii interetnice’, a transmis Lorand Turos.
Senatorul neafiliat Cosmin Poteraş a subliniat că cel mai bun mod de a cinsti memoria eroilor Revoluţiei este ‘de a aduce vinovaţii în faţa Justiţiei’.
‘La 30 şi ceva de ani de la acele momente, România eşuat în a face acest demers. (…) Sper ca România să poată să îi aducă în faţa Justiţiei pe suspecţi, cât încă sunt în viaţă’, a punctat Poteraş.