Senatul a adoptat, marţi, în plen, în calitate de prim for sesizat, o propunere legislativă prin care se alocă sprijin financiar pentru restaurarea şi conservarea Bisericii ‘Sfânta Treime’ din Goleşti (Argeş), monument istoric aflat într-un grad accentuat de degradare.
Proiectul de act normativ, iniţiat de un grup de parlamentari PNL, prevede alocarea de la bugetul de stat a unui milion de lei anual, pentru o perioadă de 15 ani.
Suma alocată va fi disponibilizată din bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte şi transferată de acesta, în calitate de ordonator principal de credite, lăcaşului de cult. Prezenta lege intră în vigoare de la data de 1 ianuarie 2024.
Potrivit expunerii de motive, ‘în prezent singurele surse de finanţare pentru restaurare şi conservare vin din partea unor mici donaţii ale cetăţenilor conştienţi de însemnătatea acestui locaş de cult, însă sumele strânse nu sunt niciodată îndeajuns pentru a menţine clădirea într o stare decentă’.
‘Avem obligaţia morală de a acorda sprijin financiar pentru păstrarea şi conservarea acestui monument istoric, parte integrantă în patrimoniul cultural naţional, mai ales dacă luăm în considerare şi datoria naţională de a cinsti memoria acestor familii care au participat la clădirea României moderne şi au luptat pentru ceea ce suntem astăzi’, se mai arată în expunerea de motive.
Ministrul Justiţiei, senatorul PNL Alina Gorghiu, iniţiator al propunerii legislative, a atras atenţia că iniţiativa reprezintă ‘un semnal de alarmă pentru salvarea unei pagini importante din istoria României’.
‘Sper ca după votul din Senat şi, ulterior, din Camera Deputaţilor – for decizional, să putem în 8-10 ani să mergem la Goleşti şi să vedem această bijuterie arhitectonică clădită în anul 1646 în toată splendoarea ei, pentru că astăzi dacă mergeţi la Sfânta Treime din Goleşti, o să vedeţi o ruină. Salvarea de la distrugere a unui monument de referinţă pentru istoria ţării noastre are nevoie de acest sprijin financiar de la stat, pentru lucrările de conservare şi restaurare, atât de necesare atât în interior cât la exterior. (…) Micile donaţii ale cetăţenilor conştienţi de însemnătatea acestui lăcaş nu sunt deloc suficiente pentru a acoperi toate cheltuielile necesare’, a spus Gorghiu.
Ea a subliniat că în acest lăcaş, obiectiv de patrimoniu din judeţul Argeş, a funcţionat prima şcoală rurală în limba română din Ţara Românească.
‘Biserica este şi o necropolă a luptătorilor şi cărturarilor din familia Golescu, familia care, să nu uităm, a dat nu mai puţin de trei premieri României. Unul dintre ei a fost Nicolae Golescu, în mandatul căruia nu întâmplător, să vedeţi ce înseamnă arcul peste timp, s-au reparat un număr semnificativ de biserici şi mai toate ameninţate de ruină. Ca această biserică să rămână în picioare şi să continue să spună istoria poporului român celor care o vizitează o să vă rog să daţi un vot favorabil aceste iniţiative’, a adăugat Gorghiu.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.