Necesitatea continuării unui dialog bilateral intens între România şi Republica Moldova şi sprijinul ţării noastre pentru securitatea şi stabilitatea ţării vecine au constituit teme ale întâlnirii avute de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu.
‘Înaltul demnitar român a subliniat necesitatea continuării unui dialog bilateral intens şi deschis la toate nivelurile, inclusiv între cele două Parlamente. Cele două părţi au punctat buna colaborare dintre Senatul României şi Parlamentul Republicii Moldova, trendul ascendent al relaţiilor pe linia diplomaţiei parlamentare fiind reflectat atât prin şedinţa comună a Camerelor reunite ale celor două Parlamente care a avut loc la Chişinău în 2022, cât şi în preconizata reuniune de la Bucureşti în acest an’, se arată într-un comunicat al Senatului transmis, joi, AGERPRES.
Gorghiu a salutat organizarea, la Piteşti, a şedinţei comune a Comisiilor juridice din Senatul României şi Parlamentul Republicii Moldova, în perioada 19 – 21 ianuarie. Ea a subliniat că această iniţiativă este o oportunitate în vederea efectuării schimburilor de bune practici legislative, precum educaţia juridică în şcoli sau compatibilizarea profesiilor juridice.
Preşedintele interimar al Senatului a menţionat că reformele din domeniul Justiţiei pe care Chişinăul îşi propune să le implementeze vor fi pe agenda reuniunii celor două comisii.
Alina Gorghiu a propus şi organizarea unei reuniuni a Platformei Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova cu femeile parlamentar din Legislativul de la Bucureşti.
Ea a reiterat, totodată, sprijinul României pentru securitatea şi stabilitatea Chişinăului, atât prin acţiuni concrete în plan bilateral, cât şi în plan multilateral prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova.
Gorghiu a mai salutat prezenţa preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, la Forumul Economic Mondial de la Davos şi a subliniat că şantajul energetic al Kremlinului trebuie să înceteze.
Preşedintele interimar al Senatului a afirmat că România, inclusiv prin intermediul diplomaţiei parlamentare, contribuie la creşterea rolului şi vizibilităţii Republicii Moldova la nivel european şi internaţional. În opinia sa, organizarea de către Republica Moldova, la 1 iunie 2023, a celui de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, reprezintă o oportunitate în acest sens.