Scriitorul israelian Avi Jorisch şi-a lansat, luni, în foaierul sălii de plen a Senatului, volumul ‘Vei inova! Modul prin care ingeniozitatea israeliană îmbunătăţeşte lumea’, eveniment organizat de preşedintele Comisiei pentru politică externă, Titus Corlăţean, volum ce redă capacitatea de inovare tehnologică ‘extraordinară’ a Statului Israel, în diferite domenii, de a garanta pacea şi de a salva vieţi omeneşti într-un context regional ‘extrem de complicat’.
‘Vom lansa versiunea în limba română a unui volum remarcabil, care a beneficiat de recenzii deosebite în multe ţări ale lumii, iată că se întâmplă şi în România şi acest lucru îl facem împreună cu ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, Reuven Azar, şi în prezenţa deosebită a autorului, este vorba de Avi Jorisch, care a venit direct de la Washington la această lansare. Acest volum redă capacitatea de inovare tehnologică extraordinară a Statului Israel, în diferite domenii civile, militare. Pe de altă parte, este un volum care reprezintă şi redă o realitate paradoxală, capacitatea de inovare de a construi, de a garanta pacea, de a salva vieţi omeneşti într-un context regional extrem de complicat în Orientul Mijlociu, într-o ţară cum este Israelul, care trăieşte într- regiune extrem de complicată pentru naţiunea Statului Israel, dar care, iată, este capabilă să producă soluţii de a salva vieţi, de a produce inovare ştiinţifică, tehnologică – economică. Acest eveniment nu ar fi putut avea loc fără contribuţia specială a Ambasadei Statului Israel la Bucureşti, şi mă refer aici atât la actualul ambasador Reuven Azar, cât şi la ambasadorul Statului Israel în mandatul anterior, mă refer la David Saranga’, a subliniat Corlăţean, în deschiderea evenimentului.
El a arătat că volumul este şi o carte de dragoste, pentru că un stat este capabil să producă soluţii ‘extraordinare’ care vizează natura umană, salvarea de vieţi omeneşti şi progresul.
‘În acelaşi timp, nu în ultimul rând, este (…) o carte de dragoste. De ce? Pentru că un stat, aşa cum este Statul Israel, este capabil să producă soluţii extraordinare care vizează natura umană, care vizează salvarea de vieţi, care vizează progresul, astfel încât, explicaţia pe care mi-am permis să o dau în foarte concisul cuvânt înainte, pe care l-am scris pentru ediţia română din perspectiva noastră, a creştinilor din România, este o explicaţie mai profundă de natură spirituală şi pe care noi o regăsim în Biblie, acolo unde în cartea Isaia este scris: Poporul lui Israel este o lumină peste neamuri pentru a duce mântuirea Domnului până la marginea pământului şi pentru a salva lumea. Este o explicaţie profund spirituală care spune foarte mult despre dragostea şi soluţiile de a salva vieţi, de a produce progres într-o lume foarte complicată, lucru pe care actuala generaţie din statul Israel l-a învăţat de la părinţii care au supravieţuit în Holocaust’, a arătat vorbitorul.
În cuvântul său, ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, Reuven Azar, a evidenţiat similitudini între istoria popoarelor evreu şi român, care au fost invadate de multe alte puteri, dar care au reuşit să-şi menţină identitatea, deşi nu au avut întotdeauna ‘un control efectiv al teritoriului’, precum şi esenţa comună a iudaismului şi a valorilor iudeo-creştine.
‘Când am venit în România, am observat că sunt multe similitudini între istoria poporului evreu şi istoria poporului român, pentru că acest teritoriu, ca şi teritoriul locuit astăzi de Israel, a fost invadat de multe alte puteri mari. Dar atât poporul Israel, poporul evreu, cât şi poporul român au reuşit să-şi menţină identitatea, deşi nu au avut întotdeauna control efectiv al teritoriului. Mai avem ceva în comun, pe lângă acest lucru, este o propoziţie (…): Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi, aceasta este esenţa iudaismului şi esenţa valorilor iudeo-creştine. De aceea, în tot ceea ce facem nu trebuie să ne gândim la ceea ce putem face în propriul nostru folos, ci şi cum putem să-i ajutăm pe ceilalţi şi cum să reparăm lumea. Despre acest lucru este vorba în această carte’, a punctat Reuven Azar.
Autorul volumului, Avi Jorich, a transmis auditoriului că la baza cărţii sale stă investigaţia secretului inovaţiei israeliene, succes din care se poate inspira şi România.
‘Secretul cărţii este că este investigat secretul inovaţiei israeliene. Şi dacă vă întrebaţi ce poate face România cu o inovaţie israeliană, vă spun să citiţi cartea şi să vedeţi cum puteţi împrumuta să vă lăsaţi inspiraţi din succesul israelian (…). Am descoperit că directorii companiilor pe care îi abordam pentru carte nu doreau doar să facă bani, ci doreau să facă din lume un loc mai bun. Şi am descoperit că inovaţiile din această carte, în număr de 15, ajută la vindecarea bolnavilor, ajută la hrănirea celor flămânzi, caută să-i susţină pe cei săraci şi chiar ridică lumea şi o fac un loc mai bună. Aceasta este o ţară care invită să fiţi mai puternici alături de ea, aşa cum ne spune domnul ambasador adesea, putem fi mai puternici împreună (…). Vă invit, într-un moment de imaginaţie, să vă închideţi ochii să încercaţi să vă imaginaţi anul 2030, pentru că lumea se va schimba fundamental în următorii opt ani (…). Bolile majore care afectează sistemele neurologice vor fi trecute, cele mai multe cancere vor fi vindecate, până în 2030 o să ajungem la energie regenerabilă şi vom avea vehicule autonome, vom avea oameni care vor fi pe Lună şi în drum spre Marte, în 2030. Şi la momentul acela un calculator va funcţiona mai rapid decât mintea umană, pentru prima oară în istorie. Vă voi mai spune încă o statistică (…). Istoria înregistrată are aproximativ 5.000 de ani, în 78 de ani, respectiv în 2100, vom experimenta cumulativ 20.000 de schimbări în omenire (…). Avem atât provocare, cât şi oportunitatea de a face faţă, de a ne confrunta cu cele mai mari provocări pe care le va întâmpina omenirea şi cu adevărat trăim un timp în care aceste provocări foarte mari, cele mai mari, vor putea fi rezolvate’, a transmis Jorich.
Mihaela Moza, din partea editurii Elpis din Oradea, a explicat că titlul volumului este unul foarte direct, o carte care nu numai că propune o idee, dar are şi soluţii la problemele de viaţă.
‘Ne-am bucurat foarte mult să găsim o carte, care nu numai propune o idee, ci are soluţii la problemele pe care le găsim în viaţă. (…) În faţa problemelor, poporul Israel nu s-a blocat, nu a rămas în traumă, în durere, în neputinţă, ci a mers mai departe, a găsit soluţii pentru că ştiu că au mandatul nu numai de a se salva pe sine, ci a salva lumea. Deci cred că citind această carte veţi fi inspiraţi şi inspiraţia duce la inovaţie’, a conchis Moza.
La eveniment au participat membri ai Guvernului, ambasadori, membri ai Parlamentului, oameni din societatea civilă, din mediile culturale, precum şi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din România.