Acasă55Senat/Transmiterea certificatelor verzi, proiect adoptat de Senat

Senat/Transmiterea certificatelor verzi, proiect adoptat de Senat

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect iniţiat de parlamentari PNL, USR PLUS şi UDMR, care reglementează transmiterea certificatelor verzi, respectiv modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Senatorul Florin Bumb, iniţiator, din partea PNL, a declarat în plen că liberalii vor vota acest proiect de act normativ prin care se reglementează şi se dă un curs normal tranzacţionării acestor certificate.

‘România a adoptat şi a fost semnatara programului Green-deal, cred că trebuie să ne îndreptăm privirile mai mult spre producerea de energie din resurse regenerabile, ocazie cu care trebuie să reglementăm foarte bine modul de transmitere a certificatelor verzi’, a precizat Bumb.

La rândul său, senatorul USR PLUS Cristian Bordei a subliniat că acest proiect are rolul de a reglementa şi câteva situaţii care erau destul de neclare privind, de exemplu, transmiterea certificatelor verzi atunci când o centrală electrică de producţie de energie regenerabilă este vândută.

‘De asemenea, situaţii în care anumiţi producători acţionează în instanţă şi câştigă anumite drepturi de compensare plătite în contul certificatelor verzi. Grupul USR PLUS va vota pentru această iniţiativă legislativă, un prim pas în domeniul reglementării situaţiei stimulării de energie regenerabilă pentru că în ultimii ani, din păcate, acest domeniu a fost destul de blocat, avem foarte puţine investiţii noi în producţia de energie regenerabilă şi în mod sigur această chestiune trebuie rezolvată’, a conchis Bordei.

Senatorul UDMR Lorand Antal, preşedintele Comisiei pentru energie, a arătat că prin acest proiect se creează cadrul de reglementare pentru recuperarea certificatelor verzi emise necuvenit.

‘În anii precedenţi erau situaţii în care centrale existente de producere a energiei regenerabile primeau mai multe certificate decât li se cuveneau şi nu exista cadrul legal prin care se puteau retrage aceste certificate verzi. Prin acest proiect legislativ practic creăm acea situaţie prin care ANRE-ul poate să recupereze acele certificate verzi emise necuvenit. A doua direcţie extrem de importantă este cadrul legal pentru transferarea corectă a certificatelor verzi, iar cea de a treia direcţie este cadrul legal pe care îl creăm ANRE-ului de a veni cu reglementări proprii privind acele situaţii în care sunt hotărârii judecătoreşti privind recalcularea valorilor ieşite din numărul certificatelor verzi’, a menţionat senatorul UDMR.

Senatul este prima Cameră sesizată. AGERPRES /(AS-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks