Romii sunt o resursă ‘importantă’ pentru România şi contribuie la creşterea ţării, dar o pot face cu şi mai multă determinare şi mai mult succes, a afirmat, miercuri, senatorul social-democrat Lucian Romaşcanu, fost ministru al Culturii.
El a susţinut că, în prezent, clasa politică este deschisă în a asculta problemele romilor şi în a încerca să le rezolve, ‘cu condiţia ca jumătatea de drum care revine romilor să fie parcursă de aceştia’.
‘A fost un efort foarte mare de mediere cu reprezentanţii majorităţii, dar aş spune un efort foarte mare şi de aducere a romilor pe aceeaşi direcţie, pentru că nu există, din păcate, o singură soluţie şi în niciun caz nu există o singură soluţie care să poată fi legiferată şi care a doua zi să producă efecte şi toată lumea să fie fericită. Romii sunt o resursă importantă pentru România, sunt oameni care pot contribui la creşterea României, sunt oameni care contribuie deja, dar o pot face şi cu mai multă determinare şi mai mult succes, în contextul care România este pe un trend de creştere extrem de important. Avem nevoie de toate resursele ţării pentru a le angaja în acest proces de dezvoltare. E greu să vorbeşti corect politic’, a declarat Romaşcanu, la un eveniment desfăşurat la Parlament.
Potrivit acestuia, se poate spune că statul român a făcut unele lucruri cu mult înaintea unor democraţii mai vechi.
‘Am încercat să dăm platformă minorităţii rome, legile de curând adoptate privind educaţia, privind înfiinţarea muzeului şi aşa mai departe. Sunt lucruri pe care statul român le-a făcut şi din partea statului român toate uşile sunt deschise’, a adăugat Lucian Romaşcanu.
În opinia sa, poate că o unire într-o singură organizaţie, într-o singură conducere ‘este imposibilă în acest moment, dar o unire în abordarea problemelor minorităţii rome trebuie să existe’.
‘Noi primim elevul, copilul rom către şcoală, prin locuri dedicate, prin interzicerea segregării şi aşa mai departe, dar este şi rolul familiei rome să trimită copilul ăla. Este şi rolul familiei rome să ducă copiii până la sfârşitul ciclului primar de învăţământ şi să ajungă la facultate. Cunosc români de naţionalitate romă extraordinar de talentaţi pe domeniul lor de activitate. Trebuie să fie cei pe care organizaţiile de romi să-i ia şi să-i prezinte ca viitor posibil pentru copiii lor. Minoritatea romă nu trebuie să stea într-o defensivă victimizatoare. (…) Haideţi să mergem toţi în aceeaşi direcţie şi să transmitem mesajele care trebuie către oameni cu care lucrăm. Nu e, zice cartea, momentul unirii, dar eu zic că este momentul unirii în interes şi aveţi cea mai deschisă clasă politică în a asculta problemele romilor şi în a încerca să le rezolve, cu condiţia ca jumătatea de drum care revine romilor să fie parcursă de aceştia’, a transmis senatorul PSD.
El a participat la lansarea cărţii ‘Evoluţia statutului minorităţii rome în România. Ediţia I: O analiză a participării romilor la viaţa politică românească în perioada 1990 – 2003’ de Gheorghe Ivan. Lansarea a avut loc la Palatul Parlamentului în prezenţa autorului şi a numeroşi invitaţi. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Partida Romilor ‘Pro Europa’.