Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect care modifică Legea nr. 31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOŞR), în sensul actualizării sediului instituţiei, stabilirii competenţelor în adoptarea statutului şi a regulilor de ‘retragere’ a calităţii de membru, precum şi privind salarizarea personalului.
Proiectul a fost adoptat cu 65 de voturi ‘pentru’, 44 ‘împotrivă’ şi cinci abţineri.
Comisia pentru învăţământ a întocmit un raport favorabil cu amendamente admise la legea trimisă la reexaminare în Parlament de preşedintele Klaus Iohannis, care a considerat că dispoziţiile legii sunt neclare şi de natură să genereze probleme în aplicare.
‘În cadrul dezbaterilor au fost formulate amendamente care răspund observaţiilor din cererea de reexaminare a preşedintelui României, în sensul stabilirii criteriilor minimale pentru acordarea calităţii de membru al AOŞR, stabilirii situaţiilor în care încetează calitatea de membru, propunerii corelării drepturilor salariale pentru personalul AOŞR, în acord cu prevederile Legii-cadru nr. 153/2016, precum şi stabilirii ministerului coordonator al Academiei, respectiv Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Au mai fost adoptate şi amendamente referitoare la termenele de intrare în vigoare a prevederilor propuse’, a explicat, în plen, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, Monica Anisie.
USR va vota ‘ferm’ împotriva acestei noi iniţiative, a transmis, în plen, senatorul Irineu Darău, care a susţinut că aceasta este ‘profund nocivă’ şi nu poate fi validată, deoarece este vorba despre ‘o aşa-zisă academie creată cu dedicaţie pentru aşa-zişi oameni de ştiinţă’.
‘Această iniţiativă este profund nocivă, cu atât mai mult după amendamente. Nu a fost desfiinţată Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă, aşa cum cere şi Academia Română. Nu întâmplător îi spun asociaţie, nu înţeleg de unde acest nume înşelător de academie. Sub pretextul schimbării sediului, i se schimbă şi modul de finanţare. Printr-un amendament de la Camera Deputaţilor trece de la finanţare din venituri proprii completate cu subvenţii de la stat, la o susţinere totală a cheltuielilor de către stat, spre bucuria PSD. Ştiţi de unde vine surpriza? Nici măcar nu a fost nevoie ca PSD să depună amendamentul cu pricina, a făcut-o pentru ei AUR, partid cuminte şi ascultător la nevoie. În concluzie, grupul senatorilor USR va vota ferm împotriva acestei noi inţiative care vine să mufeze AOSR exclusiv la bugetul de stat şi, totodată, să îi deschidă larg porţile către cât mai mulţi prieteni ai partidelor’, a susţinut Darău.
Proiectul, iniţiat de deputaţi PSD, PNL, UDMR şi minorităţi, a fost trimis spre dezbatere şi adoptare Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.