Plenul Senatului a adoptat, miercuri, un proiect iniţiat de parlamentari de la USR, PNL şi UDMR ce are ca obiect de reglementare acordarea posibilităţii ca persoanele fizice să direcţioneze o sumă reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit datorat către întreprinderile sociale de inserţie.
‘Posibilitatea ca cei 3,5% din impozitul de venit, asupra cărora contribuabilii persoane fizice pot dispune să fie direcţionaţi către întreprinderile sociale de inserţie, care încurajează înfiinţarea şi funcţionarea întreprinderilor sociale de inserţie, va avea ca rezultat scăderea ratei şomajului şi va contribui la reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi marginalizare socială’, potrivit expunerii de motive.
În proiectul de act normativ se subliniază că îmbunătăţirea accesului pe piaţa muncii şi creşterea ocupării forţei de muncă a persoanelor marginalizate vor avea efecte şi de natură socio-economică prin reducerea sărăciei, creşterea nivelului de trai şi îmbunătăţirea stării de sănătate a acestor persoane, efecte care duc, mai departe, la scăderea cheltuielilor bugetare cu aceste persoane, în special cele de ordin social: sănătate, şomaj, justiţie etc.
‘Estimăm o creştere a numărului de noi întreprinderi sociale de inserţie, cu condiţia adoptării întregului set de propuneri legislative privitoare la întreprinderile sociale de inserţie propuse de iniţiatori, celelalte propuneri legislative având ca obiect modificarea Legii economiei sociale, a Legii voluntariatului şi a Codului administrativ’, conform expunerii de motive.
Proiectul, ce are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a fost transmisă Camerei Deputaţilor pentru dezbatere şi adoptare, în calitate de for decizional.