Sezonul de schi s-a deschis de câteva zile în staţiunea Harghita Mădăraş, unde funcţionează o singură pârtie de schi, existând speranţa ca o a doua pârtie să poată fi folosită din acest weekend.
Administratorul pârtiilor de schi de la Harghita Mădăraş, Sipos Zooltan, a declarat, pentru AGERPRES, că deocamdată este deschisă pârtia Kicsi Sugo, pe care se află un strat de zăpadă artificială de 30 de centimetri, tunurile de zăpadă fiind pornite şi pe pârtia Kicsi Mihaly, care ar putea fi funcţională începând de sâmbătă.
Deocamdată, în zonă ninge, vremea este superbă, iar condiţiile de schi sunt foarte bune, pe pârtie fiind prezenţi mai mulţi iubitori ai sporturilor de iarnă.
Pârtia Kicsi Sugo este o pârtie de dificultate uşoară, cu o lungime de 200 de metri, în vreme ce pârtia Kicsi Mihaly are o dificultate medie, cu o lungime de 300 de metri. Ambele pârtii beneficiază de transport pe cablu.
Potrivit paginii de Facebook a domeniului schiabil de la Harghita Mădăraş, pentru a urca în staţiune cu maşina se recomandă folosirea cauciucurilor de iarnă, echipate cu lanţuri antiderapante sau folosirea maşinilor cu tracţiune 4×4.
Sursa citată a mai precizat că există restricţii de circulaţie pentru cei care merg în zonă, respectiv între orele 10:00-14:00 se circulă doar către munte, coborârea fiind interzisă în acest interval, iar între orele 14:00-17.30 se circulă doar la vale, urcarea fiind interzisă în acest interval.
Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a precizat, pentru AGERPRES, că salvatorii montani se pregătesc intens pentru acest sezon de iarnă, despre care crede că va fi la fel de dificil ca cel de anul trecut.
‘Preconizăm că şi în acest an va fi un sezon greu, pentru că avem foarte multe pârtii, cel puţin 20 şi sigur va fi aglomeraţie, pentru că sunt foarte mulţi oameni care numai în ţară se pot duce la schi, din cauza restricţiilor impuse în străinătate, în context pandemic. Iar asta implică şi un număr mare de accidente, cum a fost şi anul trecut’, a declarat Fekete Örs.
Acesta le-a recomandat schiorilor să aibă răbdare, să nu se înghesuie pe singura pârtie funcţională din judeţ, iar după începerea sezonului să aibă grijă să nu aleagă pârtii care le depăşesc condiţia fizică şi nivelul de cunoaştere.
Totodată, Fekete Örs i-a avertizat pe iubitorii de drumeţii că în zonele montane este zăpadă şi că trebuie să se pregătească corespunzător.
‘Deja sunt probleme, pentru că oamenii cred că dacă aici, în oraş, este vreme frumoasă şi nu este zăpadă, nici pe munte nu este, ceea ce este total fals, pentru că pe munte avem zăpadă, avem frig, avem ceaţă şi trebuie echipament de iarnă. Dacă se duc în drumeţie trebuie să aibă în vedere că pe munte este iarnă, trebuie să se informeze din timp despre traseu, să anunţe salvamontiştii, să aibă în vedere refugiile montane, unde se pot adăposti în caz de vreme rea, să ţină cont că se întunecă foarte repede, după ora 17.00 este întuneric şi dacă nu pornesc la timp către casă vor avea nevoie de lanterne, de frontale. De asemenea, să ţină cont că acumulatorul telefonului se poate descărca mult mai repede, din cauza frigului. Dacă vor ţine cont de toate acesta, atunci sperăm că nu vom avea probleme’, a declarat şeful salvamontiştilor harghiteni.
Fekete Örs a mai spus că, în acest sezon, 120 de salvatori montani sunt pregătiţi să vină în ajutorul celor care au nevoie, pe tot teritoriul judeţului Harghita.