Preşedintele Parlamentului Georgiei, Shalva Papuashvili, a subliniat luni, după întâlnirea cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, importanţa parteneriatului strategic dintre cele două ţări, care cuprinde toate dimensiunile de interes reciproc, inclusiv la nivel parlamentar, evidenţiind totodată Declaraţia comună pe care cei doi demnitari au semnat-o cu acest prilej, care va aduce ‘rezultate pozitive’ pentru cele două ţări.
‘Pe parcursul întâlnirii mi-am exprimat profunda recunoştinţă faţă de România, pentru sprijinul ferm şi ireversibil acordat suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei, precum şi candidaturii Georgiei la aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO. Prietenia dintre ţările noastre îşi are originea cu secole în urmă şi se bazează pe valori culturale care provin din puternica noastră moştenire creştină comună. Aceste valori comune s-au transformat ulterior într un parteneriat strategic care cuprinde toate dimensiunile de interes reciproc, inclusiv la nivel parlamentar, cu un accent deosebit pe contactele dintre grupurile de prietenie şi comisiile sectoriale. Ne-am exprimat disponibilitatea şi angajamentul de a impulsiona în continuare relaţiile dintre organismele noastre legislative. Pentru a promova realizarea acestui obiectiv tocmai am semnat o declaraţie comună a Senatului României şi a Parlamentului Georgiei, care, considerăm noi, va aduce rezultate pozitive pentru ambele ţări’, a precizat Shalva Papuashvili.
Oaspetele georgian a evidenţiat, de asemenea, importanţa deosebită a parteneriatului româno-georgian pentru asigurarea conectivităţii la Marea Neagră.
‘Am evidenţiat importanţa deosebită a parteneriatului româno – georgian pentru asigurarea conectivităţii la Marea Neagră, în vederea consolidării rezilienţei şi independenţei energetice a Europei în actuala perioadă dificilă. Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră este un exemplu excelent, având un potenţial extrem de important pentru a ajuta Uniunea Europeană, inclusiv România, să-şi diversifice resursele energetice şi să promoveze tranziţia către energie curată’, a transmis preşedintele Parlamentului Georgiei.
Shalva Papuashvili s-a referit, totodată, la progresele înregistrate de Georgia pe calea aderării la Uniunea Europeană şi la NATO, arătând că România a fost o ‘voce de frunte’ în susţinerea viitorului european al Georgiei.
‘În cadrul reuniunii am vorbit de asemenea despre progresele înregistrate de Georgia pe calea aderării la Uniunea Europeană şi la NATO şi am subliniat importanţa următoarelor decizii strategice pentru ca Georgia să facă progrese în acest parcurs. România a fost o voce de frunte în susţinerea viitorului european al Georgiei, iar în prezent ne aşteptăm la un sprijin la vârf pentru Georgia, similar celui acordat Ucrainei şi Republicii Moldova. Aceasta ne-ar ajuta pe noi şi întreaga regiune să (…) pornim cu paşi fermi în parcursul viitorului european. Suntem recunoscători pentru primirea călduroasă de care ne am bucurat aici în Senat şi apreciem fiecare pas şi declaraţia părţii române în sprijinul Georgiei. Fie ca moştenirea strămoşului nostru comun Antim Ivireanul să ne călăuzească pe calea viitorului nostru comun de pace şi prosperitate’, a încheiat Papuashvili. AGERPRES /(AS-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu)