Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă cere un control la toate azilele de bătrâni care primesc finanţare europeană, astfel încât să se poată identifica eventualele probleme şi să se adopte măsuri în consecinţă, se arată într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, europarlamentarul Nicu Ştefănuţă (grupul Verzilor/ALE) a adresat o scrisoare premierului Marcel Ciolacu, ministrului Finanţelor Publice, Marcel Boloş, şi ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, cu privire la problemele alarmante descoperite recent în azilele de bătrâni din ţară.
Acesta a solicitat lista azilelor din România care beneficiază de finanţare europeană, suma totală de bani de la bugetul de stat alocată fiecărui azil în ultimii ani, pentru a putea evalua condiţiile existente în aceste instituţii, dar şi ‘informaţii cu privire la programele şi serviciile existente în România în scopul îngrijirii seniorilor şi măsurile pe care guvernul intenţionează să le adopte pentru a preveni astfel de abuzuri şi a asigura respectarea drepturilor şi demnitatea acestora’.
Totodată, europarlamentarul cere o anchetă riguroasă în legătură cu toate bunurile şi proprietăţile seniorilor din azilele de bătrâni în ultimii cinci ani, pentru a verifica dacă transferurile de proprietate au fost efectuate legal şi nu au fost rezultatul unor infracţiuni sau abuzuri.
‘Bătrâneţea nu este o boală. Cei mai mulţi dintre noi ajungem acolo şi iată că statul ne parchează la marginea societăţii uitaţi, furaţi şi loviţi. Mă tem că e la fel pentru copiii din orfelinate, pentru bolnavii din spitale, pentru bătrânii din alte azile. Dacă cei amărâţi sunt lăsaţi pe margine, Europa are rolul să intervină acolo unde statul eşuează. Am cerut şi Comisiei Europene să facă un audit lărgit tuturor proiectelor sociale finanţate cu bani europeni din România, pentru a verifica cum sunt trataţi bătrânii, orfanii, copiii. Nu putem permite ca banul european să ajungă în mâinile agresorilor’, a declarat Nicu Ştefănuţă, citat în comunicatul de presă.
Conform aceleiaşi surse, România dispune de aproximativ 700 de azile de bătrâni, dintre care doar aproximativ 150 sunt instituţii de stat, iar celelalte sunt deţinute de entităţi private.
‘Este important de menţionat că toate aceste azile beneficiază de finanţare din partea statului în diverse forme, iar unele primesc finanţare din fonduri europene’, se mai precizează în comunicat.