Fostul ministru al Turismului Bogdan Trif, lider al organizaţiei PSD Sibiu, solicită Guvernului să angajeze ataşaţi în turism în ţări precum Germania, Israel, Italia, SUA, China, unde România are nevoie de promovare şi atragerea de turişti.
‘Domnul Năsui a anunţat săptămâna trecută că renunţă la angajaţii din turism, mă refer la ataşaţii din turism, că i-a concediat, prima ştire falsă pentru că nu avea ce să concedieze, nu era niciun angajat. (…) De atâta timp noi nu suntem reprezentaţi pe plan extern. (…) Posturile erau vacante, trebuiau organizate concursuri, care să aibă la bază şi nişte criterii de performanţă. (…) El (ministrul Năsui n.r.) vrea să desfiinţeze posturile cu totul’, a declarat deputatul Bogdan Trif miercuri, într-o conferinţă de presă.
Potrivit fostului ministru al Turismului, în timpul guvernării PSD se prognoza că România ar avea nevoie de 40 de ataşaţi în turism în străinătate. Acum, ar fi nevoie, din estimarea lui Trif, de reprezentanţi ai României, specializaţi în promovare turistică, în Germania, Israel, Italia, China, SUA.
‘Noi am făcut un impact al numărului de turişti străini care au venit în România. V-am dat exemplu Germania. Putem vorbi de Israel, care este pe locul doi, putem să vorbim de Italia, dar trebuie vorbit şi de China, pentru că este principalul ‘furnizor’ de turişti. Putem să vorbim de SUA, iarăşi este o piaţă, care din păcate a fost omisă de către Ministerul Turismului foarte mulţi ani şi avem foarte puţini turişti din SUA. Deci, este nevoie de promovare externă’, a arătat Bogdan Trif.
Guvernul a decis, în şedinţa din 29 iunie, desfiinţarea a 40 de posturi din Ministerul Economiei, a anunţat ministrul de resort, Claudiu Năsui, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit oficialului citat, posturile ar fi trebuit să promoveze turismul, erau plătite cu salarii de mii de euro şi beneficiau de pensie specială.
‘În şedinţa de guvern de ieri, am desfiinţat 40 de posturi din Ministerul Economiei cu salarii de mii de euro pe lună şi pensie specială. În teorie, funcţiile acestea ar fi trebuit să promoveze turismul. În practică ştim cu toţii ce se întâmplă cu aceste posturi la stat. Sinecurile acestea au fost create de guvernul PSD. Iniţial, Ministerul Turismului a creat 15 astfel de posturi. Dar, ulterior, numărul s-a triplat până la 40. Ele aveau statut diplomatic inclusiv în ceea ce priveşte salarizarea şi drepturile la pensie, de unde pensia specială. Asta era viziunea de promovare a turismului a statului român: sinecuri şi pensii speciale’, a scris miercuri Claudiu Năsui.
Pe de altă parte, ministrul Năsui consideră că trebuie reformat modul în care este promovat turismul şi a arătat că soluţia este înfiinţarea organismelor de management al destinaţiilor.
‘Decât să plătească salarii de mii de euro şi pensii speciale, statul mai bine lasă banii contribuabililor care îi muncesc reducând impozitele pe muncă #ZeroTaxe.E momentul să reformăm modul în care se promovează turismul. Soluţia găsită împreună cu mediul de afaceri a fost înfiinţarea organismelor de management al destinaţiilor, în care deciziile de promovare a turismului naţional pleacă de la factorii implicaţi real în această industrie: investitorii privaţi şi autorităţile locale. Este un sistem gândit în piramidă. De la organizaţii locale, la OMD-uri regionale şi apoi de unul naţional, care poate avea o strategie de promovare a ţării coerentă şi continuă independent de schimbările guvernamentale’, a mai scris Năsui.
Preşedintele Asociaţiei Profesioniştilor din Centrele de Informare Turistică, Gabriel Aftenie, i-a solicitat recent vicepremierului Dan Barna, prezent la Adunarea Generală a Alianţei pentru Turism la Sibiu, ca România să îşi promoveze turismul în străinătate prin reprezentanţi specializaţi.
‘De asemenea, considerăm că avem nevoie să reînfiinţăm acele posturi pentru reprezentanţi externi în turism. Noi de patru ani de zile nu mai avem reprezentanţi de turism în toată lumea aceasta’, a spus Gabriel Aftenie. AGERPRES / (A – autor: Isabela Paulescu, editor: Marius Frăţilă)