AcasăStiri generaleSibiu Innovation Days - în 5 şi 6 octombrie; experţi de talie...

Sibiu Innovation Days – în 5 şi 6 octombrie; experţi de talie mondială, prezenţi la eveniment

Experţi de talie mondială conferenţiază, în 5 şi 6 octombrie, la cea de-a patra ediţie a evenimentului Sibiu Innovation Days, ocazie cu care va fi explorată tema transformării digitale şi a soluţiilor necesare pentru dezvoltarea durabilă şi reducerea decalajului de inovare dintre România şi ţările europene.

Evenimentul este organizat de Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu, prin intermediul Institutului de Transfer de Cunoaştere Hasso Plattner, cu sprijinul Cluj IT Cluster şi al Asociaţiei Sibiu IT.

”Sibiu Innovation Days (SID2023) este un reper pe harta inovaţiei din România, jucând un rol important în dezvoltarea reţelelor de colaborare între specialiştii din industrie, administraţie şi comunitatea de cercetare academică. Sibiu Innovation Days 2023 continuă ediţiile de succes din anii anteriori, promovând dezvoltarea unui ecosistem de inovare în zona Transilvaniei, construit în jurul Cluj IT Cluster şi Asociaţiei Sibiu IT, cu impact în modelarea vitalităţii economice şi sociale a întregii regiuni”, arată organizatorii, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

La fel ca în anii precedenţi, evenimentul va reuni la Sibiu experţi mondiali din domeniu, reprezentanţi ai autorităţilor publice naţionale, dar şi de la nivel european. La ediţia din acest an şi-au anunţat participarea 52 de specialişti IT, experţi ai Comisiei Europene şi oameni de afaceri din România, Germania, Franţa, Statele Unite ale Americii, Finlanda, Norvegia, Italia, Elveţia şi Portugalia.

La conferinţă sunt aşteptaţi atât manageri şi angajaţi din companiile active în regiunea Transilvaniei, şi nu numai, interesaţi de procesele transformării digitale, dar şi antreprenori care îşi doresc să descopere noi modele de inovare şi oportunităţi de colaborare. De asemenea, sunt invitate cadre didactice, dar şi cercetători care doresc să înţeleagă mai bine tendinţele de dezvoltare a domeniului IT, impactul acestuia asupra joburilor viitorului, precum şi cerinţele de noi competenţe ale angajaţilor în companii.

La fel ca şi în anii trecuţi, Sibiu Innovation Days va avea şi o secţiune de hackathon dedicat studenţilor, unde aceştia vor putea dezvolta aplicaţii hardware – software şi vor lucra pentru un concept referitor la transformarea digitală pe următoarele teme: oraşele neutre din punct de vedere climatic şi inteligente; mobilitate inteligentă, eficienţă energetică, economie circulară şi durabilitate; securitate cibernetică; influenţa inteligenţei artificiale asupra noilor meserii şi locuri de muncă, abilităţi necesare şi viitorul educaţiei; importanţa parteneriatelor şi proiectelor inovatoare pentru reducerea decalajului dintre România şi celelalte ţări europene; sănătate inteligentă şi Inteligenţa artificială.

Participanţii vor avea şansa de a câştiga premii numeroase şi consistente oferite de sponsorii Sibiu Innovation Days.

Tot în cadrul SID2023, vor avea loc mai multe workshopuri derulate de partenerii evenimentului, dedicate atât studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor care doresc să-şi completeze studiile lor cu experienţe din mediul practic de business, cât şi angajaţilor din companii.

‘În ciuda eforturilor susţinute şi a rezultatelor cuantificabile în direcţia digitalizării şi inovaţiei la nivel guvernamental (Ghiseul.ro, Cazier judiciar disponibil online, legea interzicerii Dosarului cu şină), din păcate, în European Innovation Scoreboard 2022, România este clasată pe ultimul loc. Deşi a fluctuat foarte mult cu scăderi între 2015 şi 2018 şi creşteri între 2018 şi 2021, din nou în scădere în 2022, performanţa de inovare a României este la nivelul anului 2015. Uşurinţa de a începe o afacere, pregătirea antreprenorială şi achiziţiile publice sunt sub media UE. Punctele slabe vizează în principal lipsa populaţiei cu studii superioare de doctorat, lipsa inovatorilor de procese de afaceri, IMM-urile mai puţin inovatoare, lipsa cheltuielilor pentru inovare altele decât cele pentru Cercetare şi Dezvoltare, lipsa cunoştinţelor şi a bunelor practici legate de economia circulară şi dezvoltare durabilă cu focus pe mediul înconjurător (eco-inovare). În acest sens, considerăm că niciun efort nu este inutil pentru creşterea performanţei de inovare a României şi, prin activităţile desfăşurate la Sibiu Innovation Days 2023, încercăm să abordăm şi să oferim soluţii unora dintre aceste provocări’, a declarat prof. univ. dr. ing. Adrian Florea, director al Centrului de transfer de cunoaştere Hasso Plattner din Universitatea ‘Lucian Blaga’ Sibiu şi vicepreşedinte al Cluj IT Cluster.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks