Filiala USR Sibiu solicită modificarea ghidului de finanţare al Ministerului Sănătăţii privind construcţia de noi spitale, pe care îl consideră ‘inechitabil şi nerealist’, motiv pentru care ar afecta şi realizarea proiectului viitorului spital din municipiu, informează un comunicat de presă remis AGERPRES.
‘Nu proiectul spitalului nou din Sibiu este greşit sau supradimensionat, ci ghidul de finanţare elaborat de Ministerul Sănătăţii este conceptual inechitabil şi nerealist. Dacă există buna credinţă şi dorinţa sinceră de a susţine calitatea şi siguranţa în spitale, soluţii există şi sunt pe masa Guvernului’, se arată în comunicatul USR Sibiu.
Preşedintele filialei municipale USR Sibiu, Emil Ciotloş, a afirmat că proiectul acestui spital este ‘într-un impas aparent, strict birocratic, care poate fi rezolvat cu uşurinţă acolo unde s-a născut, anume în Ministerul Sănătăţii, în elaborarea ultimei versiuni a Ghidului de Finanţare pentru componenta C13’.
Ciotloş cere analizarea criteriului cotei de cofinanţare a noilor spitale.
‘Criteriul cotei de cofinanţare este stabilit ca fiind de maximum 40% din valoarea totală a investiţiei. Ce argumente se află în spatele acestei limitări? Gradul de îndatorare, teama ca din lipsa cofinanţării nu va fi finalizat obiectivul şi ţinta asumată nu va fi îndeplinită, aducând restituirea finanţării acordate? Sau lipsa de încredere în capacitatea unei autorităţi publice – în cazul nostru judeţul Sibiu prin Consiliul Judeţean – de a asigura corect şi prudent cofinanţarea necesară, din surse proprii sau atrase?’, adaugă Emil Ciotloş.
Liderul filialei municipale USR Sibiu consideră şi că este ‘absurdă cerinţa Ministerului Sănătăţii, de a construi un spital cu valoare maximă de 330 milioane de euro’.
‘Dacă limitarea finanţării spitalelor noi (fie că sunt extinderi, renovări sau dotări) la maxim 200 de milioane de euro este de înţeles, pentru a aloca sumele către 25 de unităţi din lista celor 49 cu care a fost aprobat PNRR Sănătate, constrângerea de a construi un obiectiv care să se încadreze în cerinţa de valoare maximă a investiţiei de 330 de milioane este absurdă din simplul motiv că nu are nicio legătură cu nevoile reale ale comunităţii pe care o va deservi’, a spus Emil Ciotloş.
Consiliul Judeţean Sibiu intenţionează să construiască un spital nou care să beneficieze de finanţare şi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar în septembrie s-a aprobat o actualizare a indicatorilor tehnico-economici raportată la inflaţie şi costurile de acum ale materialelor de construcţie, valoarea proiectului ajungând la 593 milioane de euro. Consiliul Judeţean nu a comunicat însă deocamdată ce surse de finanţare există pentru această investiţie. AGERPRES / (AS – autor: Isabela Paulescu, editor: Marius Frăţilă)