Acasă93Simona Bucura Oprescu (PSD Argeş): Avem nevoie de reglementare urgentă în...

Simona Bucura Oprescu (PSD Argeş): Avem nevoie de reglementare urgentă în ceea ce priveşte problema urşilor

Argeş, 15 iul Agerpres/ – Deputata PSD Simona Bucura-Oprescu a declarat joi că este nevoie de o reglementare urgentă în ceea ce priveşte problema urşilor care afectează judeţul Argeş, în special nordul acestui judeţ.

Parlamentarul a argumentat că atacurile urşilor s-au înmulţit foarte mult în ultima perioadă, context în care oamenii trebuie ajutaţi să conştientizeze că este nevoie de o reglementare în acest sens.

‘V-am invitat să discutăm despre problema urşilor, problemă care afectează vieţile şi bunăstarea tuturor oamenilor locului din Argeş. (…) În problema urşilor este nevoie de reglementare urgentă, dar pentru asta trebuie sa ajutăm oamenii să conştientizeze acest lucru. Este important să ajutăm populaţia să perceapă acest pericol, astfel încât să înţeleagă nevoia de măsuri şi de măsuri ferme, rapide care să dea soluţii la această problemă cu care noi ne confruntăm. Argeş se află, în special în zona de nord şi nu numai, sub teroarea urşilor’, a declarat Simona Bucura-Oprescu în cadrul unei întâlniri de informare organizate la Vidraru cu presa centrală, la care au fost prezenţi primari din judeţ, crescători de animale, fermieri, medici veterinari, specialişti.

Potrivit unei statistici, prezentate în cadrul discuţiilor, există ‘o creştere galopantă’ a numărului de atacuri ale urşilor. Astfel, dacă în 2017 s-au înregistrat 23 de atacuri ale urşilor, în 2018 s-au înregistrat 31 de atacuri, în 2019 – 167, în 2020 – 184, în 2021, până la jumătatea lunii iulie se înregistrează 197 de atacuri (84 de atacuri fiind în luna iulie).

Dacă nu intervin specialiştii, a atras atenţia deputata, se vor pune capcane, iar urşii vor ajunge să fie omorâţi prin metode proprii, aşa cum s-a întâmplat cu o săptămână în urmă la Petroşani.

Prezent la întâlnire, senatorul UDMR Antal Lorant a afirmat că judeţul pe care îl reprezintă în Parlament, Harghita, are foarte multe probleme şi a adăugat că Ordonanţa de urgenţă care va fi aprobată va fi una ‘pentru viaţa omului’.

‘Ştim că ursul este un animal protejat şi este un lucru extrem de important. Din 2016 nimeni n-a avut curajul să-şi asume nici la nivel de discuţii acest subiect. Ministrul Mediului cel puţin a pornit pe acest drum. Această ordonanţă de urgenţă n-a ieşit doar că domnul Tanczos a avut o dorinţă. Înainte să intre pe masa Guvenului şi să fie aprobată, au avut loc foarte multe consultări. (…) Este important să avem o ordonanţă de urgenţă. Nicio lege nu este perfectă, dar avem un prim pas, ne ocupăm de problematica urşilor’, a spus senatorul UDMR.

Vicepreşedintele CJ Argeş, Marius Nicolaescu, a declarat că există soluţii atât în legislaţia europeană, cât şi în cea naţională.

‘Avem şi soluţii, care se regăsesc în legislaţia europeană şi naţională. Nu trebuie să inventăm o altă ordonanţă de urgenţă care nu rezolvă problema. (…) Avem Directiva 92 din 1992 a Consiliului Europei’, a arătat Nicolaescu.

Peste 30 de primari de comune şi localităţi afectate de atacuri ale urşilor au făcut un apel public către autorităţi, inclusiv către preşedinte şi premier, pentru rezolvarea situaţiei.

Primarul din Arefu, Gheorghe Stoican, a precizat că urşii coboară din lipsa de hrană, arătând, între altele, că turismul este afectat.

Edilul din Nucşoara, Ion Cojocaru, i-a propus ministrului Mediului ‘să facă în aşa fel încât să ia ca bună practică ce se întâmplă în Ungaria cu căpriorul şi fazanul’.

Ionel Dulamă, primarul din Rucăr, a arătat că atacurile au loc concomitent, atât în zona intravilană, cât şi la stânele din zona alpină.

‘Întotdeauna au fost atacuri la stânele din munţi, la o altitudine de peste 1.700 de metri, dar ursul atacă în localitate. (…) Dacă sprijinim animalele, hai să sprijinim şi animalele domestice, care în ghearele ursului devin nişte victime. (…) Nu suntem pentru exterminarea urşilor, a animalelor carnivore mari, în condiţiile în care avem un sanctuar la Zărneşti, am cetăţeni din comuna Rucăr care m-au rugat sa pun întrebarea de ce nu facem 6-7 sanctuare din acestea? (…) Nu trebuie să exterminăm populaţia de urşi, dar trebuie să găsim soluţii împreună’, a adăugat acesta, care crede ca una dintre soluţii ar fi exportul.

În context, Ion Sănduloiu, directorul Serviciului Public Salvamont Argeş, a atras atenţia că nu există un cadru legislativ pentru turiştii care hrănesc animalele sălbatice, care ajung să asocieze omul cu o sursă de hrană.

‘Dacă înainte ursul ataca numai la stână, cazuistica aceasta s-a mutat în sat. Eu personal şi colegii mei credem că este o urmare principală a comportamentului turiştilor care nu poate fi legal amendat. Nu există un cadru legislativ prin care să-l amendezi pe cel care hrăneşte animalele. Urşii, în felul acesta, asociază omul cu o sursă de hrană şi nu vor mai căuta nici alune, nici nimic, vor sta pe marginea drumului, slabi morţi, dar în speranţa că primesc ceva. La un moment dat vor ataca. Nu este normal să nu existe un cadru legislativ pentru turiştii care hrănesc animalele, mi se pare halucinant’, a spus Ion Sănduloiu.

La discuţii au mai participat reprezentanţi ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri şi ai Muzeului Judeţean Argeş, care au cerut o soluţie de echilibru şi schimbarea legislaţiei.

Totodată, mai multe victime ale atacurilor de urs au adus mărturii live.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks