Procesul integrării femeilor în Ministerul Apărării Naţionale (MApN) este ‘ireversibil’, iar promovarea lor în funcţii de conducere este o dovadă de maturitate a societăţii, a afirmat, vineri, Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru.
Ea a participat la festivitatea de absolvire a Promoţiei 124 ‘Regele Mihai I-100’ a Universităţii Naţionale de Apărare (UNAp) ‘Carol I’. În discursul său, i s-a adresat şefei de promoţie, Daniela Hrab.
‘Doamna maior Hrab, şefa promoţiei 124 Regele Mihai I, dragă Daniela, Bravo! Mă bucur să văd că ai obţinut rezultate excelente şi că ai fost desemnată şefă de promoţie. Te felicit pentru această realizare extraordinară şi te îndemn să-ţi urmezi cu încredere şi convingere obiectivele profesionale într-o funcţie de comandă. Nu sunt subiectivă pentru că şi eu sunt femeie, ci este punctul de vedere al conducerii Armatei României. Procesul integrării femeilor în MApN este ireversibil, iar realizarea ta de astăzi ne arată că acest proces este un succes. Promovarea femeilor în funcţii de conducere reprezintă o dovadă, dacă vreţi, a maturităţii societale. Personal, am încurajat toate demersurile care au avut acest obiectiv’, a afirmat Cojocaru.
Ea a vorbit de nevoia de ‘adaptare la noile realităţi’, o adaptare ‘care trece dincolo de pandemie’.
Totodată, Cojocaru s-a referit şi la perspectivele din Apărare, anume noul concept strategic al NATO.
‘Acest document extrem de important va reprezenta de fapt un ghid al deciziilor strategice la nivel aliat pentru următorii zece ani. În paralel, la nivelul Uniunii Europene este în plină desfăşurare procesul de elaborare al Busolei Strategice, care va stabili obiectivele Uniunii Europene şi ale statelor membre pentru următorii cinci la zece ani’, a arătat secretarul de stat în MApN.
În total, 180 absolvenţi, viitori ofiţeri de stat major şi comandanţi, au urmat, în ultimii doi ani, cursurile masteratului de conducere organizat în cadrul Facultăţii de comandă şi stat major şi al Facultăţii de securitate şi apărare.
În premieră pentru UNAp, şeful de promoţie din acest an este un cadru militar femeie, maior Daniela-Elena Hrab, specialitatea logistică, din cadrul Facultăţii de comandă şi stat major.
Pe parcursul anului universitar 2020-2021, peste 2.200 de studenţi şi cursanţi s-au format în UNAp, urmând programele de studii universitare de licenţă, masterat şi doctorat, precum şi programele postuniversitare şi cursurile de specializare. În această perioadă, procesul de învăţământ din universitate a fost adaptat la contextul pandemiei COVID-19, cursurile fiind organizate atât în format online, prin intermediul Platformei de e-Learning ILIAS, cât şi faţă în faţă.