AcasăStiri generaleSimona Spătaru: Retrimiterea la comisie a proiectului USR privind plagiatul - o...

Simona Spătaru: Retrimiterea la comisie a proiectului USR privind plagiatul – o metodă de amânare a adoptării iniţiativei

Senatorul USR Simona Spătaru a afirmat, luni, că retrimiterea la comisia de specialitate, de către plenul Senatului, a proiectului care propune eliminarea posibilităţii de renunţare voluntară la titlul de doctor este de fapt ‘o metodă’ de a amâna adoptarea acestei iniţiative a Uniunii Salvaţi România, în scopul ‘păstrării’, în Legea educaţiei, a posibilităţii de a scăpa nesancţionat în cazul în care ai plagiat o lucrare de doctorat.

‘Astăzi am avut, în plenul Senatului, un punct pe ordinea de zi privitor la abrogarea din Legea educaţiei a unor prevederi din măsurile anti-plagiat, pe care partidul le-a tot promovat de un an de zile. Această iniţiativă a fost retrimisă la comisie, cu toate că avea raport favorabil în Comisia de educaţie. De fapt este o metodă de a amâna această iniţiativă, de a putea să treacă cu vot final în plenul Senatului. A fost respinsă şi la Camera Deputaţilor, iată că la Senat nu există o asumare cu privire la această iniţiativă. Pentru că, prin ea, această posibilitate de a scăpa de a fi sancţionat, în cazul în care ai plagiat o lucrare de doctorat, se păstrează în Legea educaţiei’, a susţinut Simona Spătaru.

Ea a spus că nu ştie cine a dat acest ‘consemn’ pentru a fi amânată la vot iniţiativa pe care a depus-o, însă efectul este ‘lipsa totală de încredere, comunicată dinspre Guvern şi parlamentarii coaliţiei către sistemul de învăţământ’.

‘Este o măsură introdusă de ministrul Cîmpeanu, prin 2014, pentru prim-ministrul Ponta la acea vreme. Iată că, în 2022, aceste lucruri se repetă, se păstrează această prevedere total în dezacord cu tot ce înseamnă principiul corectitudinii, cu tot ce înseamnă educaţie corectă, firească, pentru ca unii care plagiază, oriunde se află în funcţiile statului român, să poată să scape în cazul în care prin decizie de instanţă va fi declarat plagiator. Nu ştim cine a dat acest consemn pentru a fi amânată la vot iniţiativa pe care eu am depus-o, împreună cu colegii din Comisia de învăţământ, însă vedem efectele. Efectele sunt acelea că avem o lipsă totală de încredere în momentul ăsta, comunicată dinspre Guvern şi parlamentarii coaliţiei către sistemul de învăţământ, către noi toţi, către copiii care învaţă. Copiii care acum sunt în şcoli şi află că este bine să plagiezi pentru că, cândva, vei fi iertat dacă eşti de partea bună în Guvernul care este la cârma României, în momentul acesta. Vom afla cu toţii cine fuge de această prevedere’, a punctat Spătaru.

La rândul lui, senatorul Ştefan Pălărie s-a arătat ‘stupefiat’ de faptul că Parlamentul României ‘pare să fi fost luat şi controlat din tenebre de o asociaţie sau un centru de interese al plagiatorilor’, iar ‘Guvernul nu se disociază, prin votul pe care l-a dat în plen, de această coaliţie a plagiatorilor’.

‘Astăzi am fi avut posibilitatea să trimitem către promulgare, la Cotroceni, această lege care îşi propunea să elimine posibilitatea de renunţare voluntară la titlul de doctorat, pe care un om îl munceşte, teoretic, trei ani – cinci ani, pentru a-l putea obţine. Această renunţare la doctorat era nu numai neconstituţională, aşa cum a reieşit din Decizia nr. 724 din octombrie 2016, nu numai că ajunge să creeze o situaţie paradoxală, cineva care a obţinut inclusiv beneficii ca angajat la stat de promovare sau de acces în funcţii publice şi de primire a unui spor de doctorat, să poată să ajungă să renunţe la aceste lucruri. Ce este şi mai uimitor este că Guvernul, printr-un aviz dat şi semnat de premierul Nicolae Ciucă, era în favoarea acestei legi de eliminare a posibilităţii de renunţare. Mai mult decât atât, am obţinut săptămâna trecută un raport în unanimitate în comisia de specialitate, iar astăzi, când legea putea să meargă către promulgare la Cotroceni, în mod miraculos, a fost reîntoarsă la comisie pentru motive necunoscute. În această situaţie, vedem stupefiaţi că Parlamentul României pare să fi fost luat şi controlat din tenebre de către o asociaţie sau un centru de interese al plagiatorilor. Altminteri, nu ne explicăm nici cum, în mod repetat, acel amendament care interzicea supunerea examinărilor CNADTCU a lucrărilor de doctorat de dinainte de 2011. (…) Parlamentul României pare să fie captiv, cel puţin partidele mari, iar Guvernul nu se disociază, prin votul pe care l-a dat în plen, de această coaliţie a plagiatorilor’, a afirmat Ştefan Pălărie.

Plenul Senatului a votat, luni, pentru retrimiterea la Comisia de învăţământ a propunerii legislative pentru abrogarea unor articole din Legea educaţiei naţionale.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks